Un nou projecte pilot resol diagnòstics de càncer en set dies

Madrid inicia un projecte pilot per resoldre diagnòstics de càncer en 7 dies. Els pacients són enviats a l’hospital clínic a través d’un “circuit ràpid” en el moment que se’ls detecta qualsevol símptoma des d’Atenció Primària.

Per a la posada en marxa d’aquest projecte, la Comissió Hospitalària de Millora de la Continuïtat Assistencial del Clínic de San Carlos ha difós un protocol de símptomes i signes clínics elaborat pels especialistes de Medicina Familiar de 14 Centres de Salut i especialistes de l’aparell digestiu, pneumologia, ginecologia i cirurgia toràcica. Aquest protocol recull els criteris clau per derivar els pacients des d’Atenció Primària.

El protocol en el cas del càncer colorectal inclou pacients majors de 50 anys que no tenen antecedents hereditaris amb símptomes com canvi de ritme intestinal, anèmia, masses abdominal o rectal palpables, etc .; i a persones joves amb antecedents familiars de primer grau de càncer de còlon hereditari i que presenten algunes de les manifestacions assenyalades.

Pel que fa al càncer de mama, els criteris contemplen l’existència d’un nòdul mamari palpable de recent aparició o sense diagnosticar, retracció en el contorn de la mama o criteris d’alt risc de càncer de mama familiar.

Per a la derivació d’un pacient amb sospita de càncer de pulmó, els criteris són possible pneumònia de mala evolució en pacient de risc (major de 40 anys i fumador), i la persistència durant més de 3 setmanes i sense causa evident de tos, disfonia, dolor toràcic o d’espatlla, pèrdua de pes o dispnea.