Un informe de l’OMS incideix en la relació entre càncer i alcohol

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), a través de l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC), ha elaborat un nou informe sota el títol “Alcohol i Càncer a la Unió Europeu: una crida a l’acció”. En aquest informe, relaciona el consum d’alcohol amb el càncer, la segona causa de mort en la Unió Europea.

Segons explica l’informe, actualment, el càncer és la segona causa de mort a la Unió Europea (UE), on el nombre de casos de càncers i les morts van en augment. Mentre que el càncer és una malaltia complexa, influenciada per l’ambient i els factors genètics, també es veu afectada en gran part pels mateixos comportaments que moltes altres malalties no transmissibles (NCC): tabaquisme, consum d’alcohol, inactivitat física i dietes poc saludables.

Europa té el nivell més alt de consum d’alcohol a nivell mundial. Set dels 10 països amb més alt consum d’alcohol del món se situen a la Unió Europea, on van morir aproximadament 240.000 persones a causa de l’alcohol el 2019. Tres de cada 10 morts atribuïbles a l’alcohol van ser degudes al càncer.

Aquesta relació no és nova, ja que l’any 1988, l’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer ja va classificar les begudes alcohòliques com cancerígenes, substàncies que poden causar o provocar el desenvolupament de tumors en humans. Ara, a més, s’afegeix l’afirmació de que beure moderadament també és un factor de risc, tot i que a més quantitat d’alcohol es beu, més possibilitats hi ha de desenvolupar un càncer.

Els set tipus de càncer més freqüents on incideix negativament el consum d’alcohol són: mama, còlon, esòfag, laringe, faringe, boca i fetge.

Si vols veure la infografia de l’estudi, clica en aquest enllaç (en anglès).