Investigadors de l’ICO-Girona IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta) han descobert una nova via per atacar les cèl·lules tumorals interferint en el seu metabolisme. Si la troballa ja és important, encara ressalta més pel fet que els científics han utilitzat metformina, un fàrmac utilitzat habitualment en el tractament de la diabetis tipus 2 i alguns nou derivats més potents.
L’estudi és obra d’un grup liderat per Javier A. Menéndez, de l’ICO-Girona IDIBGI, i hi han participat també investigadors de centres de Reus, Oviedo, Praga i París. S’ha publicat a la versió digital de la revista “Oncogene”, que pertany al grup Nature.
La troballa està relacionada amb l’epigenètica, part de la biologia que estudia perquè individus amb la mateixes seqüència d’ADN poden desenvolupar o no una malaltia. Factors ambientals, entre altres, poden provocar modificacions químiques en l’ADN, bàsicament l’anomenada metilació. Això produeix inestabilitat en el genoma i s’associa amb mal pronòstic en molts tipus de tumors.
Javier A. Menéndez, cap del Programa ProCURE contra la resistència terapèutica del càncer a l’ICO Girona-IDIBGI, ho explica d’una manera gràfica:
“Durant la formació dels tumors i el seu procés de metàstasi, la “tinta” o metils que utilitzen els “escriptors” moleculars per escriure el codi epigenètic d’una cèl·lula deixa d’afegir-se allà on toca, i això comporta una pèrdua de la identitat d’aquestes cèl·lules i teixits i s’afavoreix la seva transformació maligna”.
Ja fa anys que se sap que en les etapes inicials de la formació d’un tumor es produeix una hipometilació global de l’ADN. Això fa que les cèl·lules es regenerin de manera incorrecta i acabin convertint-se en tumors. “És com si en un llibre -expliquen els investigadors- alguns paràgrafs comencessin a moure’s lliurement i es col·loquessin en qualsevol pàgina impedint, d’aquesta manera, una bona lectura i comprensió del text”.
La importància d’aquesta recerca és que s’ha trobat una manera d’inteferir en aquest procés i, a més, fent servir un fàrmac ja existent: la metformina. Actuant en els mitocondris -les centrals energètiques de la cèl·lula- la metformina i alguns derivats seus poden reprogramar, de manera ràpida i eficient, els nivells globals de metilació de l’ADN de cèl·lules pretumorals, tumorals i metastàsiques.
L’estudi obre la porta al desenvolupament d’una nova família de fàrmacs. I, de forma destacable, això es pot fer a partir d’algun fàrmac ja comercialitzat i, per tant, es podrien estalviar les primeres fases dels estudis, destinats a demostrar que la substància no és tòxica en humans.
El treball d’investigació ha estat possible gràcies a una donació procedent de la família Armangué, propietària de Ferrallats Armangué, de Celrà, que l’any passat va signar un conveni amb l’IDIBGI. Així es va crear la beca Armangué d’investigació translacional en càncer.