Un fàrmac augmenta la supervivència del càncer de còlon

L’estudi, dirigit per l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, ha comptat amb la participació de més d’un miler de pacients de tot el món. 

fàrmac càncer de còlon
Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO)

L’ús del fàrmac Ramucirumab millora la supervivència global dels pacients amb càncer colorectal metastàtic i endarrereix un 21% la progressió de la malaltia, segons un assaig en més d’un miler de pacients de tot el món dirigit per l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. L’estudi, que publica la revista ‘The Lancet Oncology’, conclou que aquest fàrmac, combinat amb un tipus de quimioteràpia (Folfiri), pot convertir-se en una opció per a la segona línia de tractament del càncer de còlon.

El treball ha estat dirigit per Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Va iniciar-se el 2010 i hi han participat 1.072 pacients de 24 països d’Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa, Austràlia i Àsia.

Segons Tabernero, l’assaig demostra una millora significativa de la supervivència global dels pacients amb càncer colorectal metastàtic als quals se’ls va administrar com a segona línia de tractament una combinació de Ramucirumab amb Folfiri. En tots aquests casos, els tumors s’havien convertit en resistents al tractament estàndard de primera línia.

La supervivència global mitjana dels pacients tractats amb aquesta combinació va ser de 13,3 mesos enfront dels 11,7 mesos per als pacients tractats amb placebo i Folfiri, de manera que es va reduir el risc de mort un 16% i el risc de progressió de la malaltia un 21%. “El càncer colorectal metastàtic irresecable és bàsicament una malaltia incurable, i és particularment difícil de tractar quan la teràpia inicial deixa de funcionar”, ha explicat Tabernero.

“Aquest assaig també va incloure pacients amb tumors de creixement ràpid, de manera que els resultats són rellevants per als pacients que normalment ens trobem a la consulta”, ha afegit l’oncòleg. Segons Tabernero, “els resultats de l’assaig són molt encoratjadors, ja que demostren clarament que la inhibició sostinguda de la via de l’angiogènesi de la primera a la segona línia del càncer colorectal metastàtic millora la supervivència en una població amb càncer colorectal metastàtic clínicament representativa, inclosos pacients amb mal pronòstic”.

Les dades de l’assaig ha estat presentades a les autoritats reguladores dels Estats Units i la Unió Europea. El Ramucirumab és una teràpia antiangiogènica i és un anticòs humà monoclonal desenvolupat per al tractament de tumors sòlids.

Actualment existeixen diferents estudis en curs amb l’objectiu de provar el seu ús com a agent únic i en combinació amb altres teràpies contra el càncer per tractar diferents tipus de tumors. Fins al moment, aquest fàrmac ha demostrat efectivitat en quatre assajos clínics de fase III, en els quals s’ha demostrat que prolonga significativament la supervivència en càncer gàstric, pulmonar i colorectal, que és el segon tipus de càncer més comú del món, amb una incidència de més d’1,36 milions de nous casos anuals.

Cada any es produeixen al món 694.000 morts per càncer de còlon, fet que suposa un 8,5% de totes les morts per càncer i la quarta causa més comú de mort per aquesta malaltia. Prop del 55% dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen en zones desenvolupades del planeta i les taxes d’incidència i mortalitat són considerablement més altes en els homes que en les dones.