Un fàrmac ataca les cèl·lules amb leucèmia sense danyar les sanes

Científics del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) han desenvolupat un nanofàrmac que bloqueja les cèl·lules tumorals de la leucèmia mieloide aguda sense danyar les sanes, minimitzant així els efectes adversos.

leucemia

L’estudi, liderat pel Grup de Recerca en Oncogènesi i Antitumorals de l’Institut de Recerca de l’hospital de Sant Pau, adscrit al CIBER-BBN, ha tingut la participació d’experts de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, així com del CIBER-BBN.

Els resultats, publicats a la revista Journal of Hematology and Oncology, han demostrat l’eficàcia del nanofàrmac, format per una nanopartícula unida a una toxina, anomenada auristatina, que és entre 10 i 100 vegades més potent que els medicaments utilitzats habitualment en clínica, segons van detallar ahir els autors de l’estudi en un comunicat.

“Hem dissenyat un nanoconjugat gràcies a la ICTS Nanbiosis del CIBER-BBN, que s’adreça únicament a les cèl·lules que tenen en la seva superfície un receptor que està sobreexpressat en cèl·lules leucèmiques anomenat CXCR4; d’aquesta manera, la partícula entra i allibera l’auristatina en les cèl·lules que tenen aquest receptor”, ha explicat el cap de grup del CIBER-BBN, Ramon Mangues.

El receptor està expressat en una vintena de tipus de càncer en els quals es relaciona amb un mal pronòstic, de manera que el nou fàrmac podria obrir una nova via terapèutica per a altres tumors d’alta prevalença, d’acord amb els experts.