L’empresa Mosaic Biomedicals parteix d’una base científica molt sòlida que es remunta a l’any 2009, quan el doctor Joan Seoane, cofundador de Mosaic Biomedicals i director de recerca del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), va patentar una diana terapèutica que tenia un paper antitumoral.
D’aquella recerca, Mosaic Biomedicals -creada el 2012- ha desenvolupat juntament amb VHIO un fàrmac antitumoral per a malalts que tinguin alts nivells de la proteïna LIF i, alhora, una eina de diagnòstic per identificar quins pacients respondran més eficientment al tractament del fàrmac. Mosaic és un exemple clar del que és la medicina oncològica de precisió, que augmenta l’eficàcia del tractament i en redueix els efectes secundaris. El fàrmac (MSC1) ja es troba en la primera fase d’assaig clínic als millors centres hospitalaris del món en oncologia (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, VHIO i el Princess Margaret de Toronto).
L’empresa amb seu a Barcelona té dos elements que la converteixen en una start-up amb molt potencial. D’una banda, és l’única desenvolupadora a tot el món d’un fàrmac contra aquesta proteïna i, de l’altra, per la particular manera amb què s’ha finançat per desenvolupar el fàrmac.
Judit Anido, cofundadora i directora general, explica que la clau ha estat comptar amb el suport de socis de primer nivell. L’any 2014, per exemple, van tancar la primera ronda de finançament liderada per Versant Venture, una de les deu millors firmes de capital risc del món, a la qual també es van sumar Caixa Capital Risc i Business Angels.
Dos anys després, hi va haver un altre punt d’inflexió. Aleshores, es van fusionar amb la biotecnològica canadenca Northen Biologics, focalitzada també en oncologia. “Volem, a més, desenvolupar nous projectes”, avança Seoane, que també és professor ICREA.
L’altra fita ha estat l’acord amb opció de compra amb Celgene, una de les farmacèutiques més importants en oncologia del món, que també ha suposat una nova injecció de capital.