Un fàrmac “a mida” elimina el limfoma en la meitat de pacients en la primera fase d’assaig

S’ha creat a Sant Pau i forma part de la teràpia CAR-T, en què s’extreuen limfòcits del pacient i se’ls modifica per enginyeria genètica perquè actuïn selectivament contra el càncer

linfoma_9_1200x480

La fase I del primer assaig clínic amb un medicament d’immunoteràpia CAR-T produït a Sant Pau per al tractament de dos tipus de limfoma ha acabat amb èxit. Els resultats s’han presentat a Viena en el Congrés de la Societat Europea d’Hematologia (EHA2022 Congress).

En concret, el fàrmac s’assaja per tractar el limfoma de Hodgkin clàssic i el limfoma no-Hodgkin T CD30+ en recidiva o refractari. El projecte el lidera el doctor Javier Briones, cap de la Unitat d’Hematologia Clínica de l’Hospital de Sant Pau i director del Grup de Recerca d’Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau (IIB-Sant Pau).

Els medicaments de la teràpia CAR-T es fabriquen a partir dels limfòcits T, cèl·lules del sistema immunitari, del mateix pacient. Un cop extrets, se’ls modifica per enginyeria genètica perquè produeixin, a la superfície, l’anomenat receptor quimèric d’antigen (CAR en anglès), que s’uneix a proteïnes específiques de les cèl·lules tumorals. D’aquí ve el nom de CAR-T.

Diverses teràpies basades en aquest mètode estan aprovades als Estats Units i han esdevingut un tractament estàndard per a pacients amb limfomes agressius.

Sant Pau és un dels dos centres autoritzats a Catalunya, juntament amb el Clínic, per produir aquest tipus de medicament d’immunoteràpia CAR-T. En aquesta fase de l’assaig hi han participat 10 pacients amb limfoma de Hodgkin i limfoma T, refractaris a tots els tractaments convencionals aprovats. Provenien de diferents comunitats autònomes i també d’Itàlia, Àustria i Polònia.

Un 50% dels pacients van tenir una resposta completa al tractament, amb desaparició del limfoma. Els objectius de l’estudi eren comprovar la seguretat del fàrmac i establir la dosi òptima. Els resultats han permès iniciar la fase II.

El tipus concret de cèl·lula utilitzat és el limfòcit T de memòria. Aquestes cèl·lules són poc nombroses, però extremament eficaces. Es generen després d’una infecció primària i s’anomenen “de memòria” perquè poden intervenir en infeccions successives del mateix patogen.

El doctor Briones descriu així el mètode:

“Seleccionem aquests limfòcits T de memòria del mateix pacient i els dotem d’una ‘arma’ perquè cada cop que detectin un d’aquests antígens CD30, els que expressen les cèl·lules tumorals del limfoma, les eliminin.”

I afegeix que així, “de manera perpètua, en el cos del pacient hi quedaria un ‘detector i eliminador’ de qualsevol cèl·lula del limfoma que tornés a aparèixer”.

El medicament és diu HSP-CAR30. És el primer produït a Sant Pau i pioner a Europa.