Un estil de vida saludable redueix el risc de càncer colorectal i de mama

Un estudi ha analitzat si seguir les recomanacions d’estil de vida saludable per a la prevenció de càncer influeix realment en la reducció del risc de desenvolupament dels tumors de pròstata, de mama i colorectal, els tumors més comuns a Espanya. En ell han participat el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

còlon

La investigació, que es publica a International Journal of Cancer, s’ha realitzat en el marc de l’estudi multicas control poblacional de càncer MCC-Espanya, i ha comptat amb la participació d’investigadors de diversos centres espanyols. L’anàlisi ha inclòs un total de 1.718 casos de càncer colorectal, 1.343 casos de càncer de mama i 864 casos de càncer de pròstata, així com 3.431 persones sanes, tots ells entre 2007 i 2012.

L’estudi s’ha basat en sis de les recomanacions del Fons Mundial d’Investigació del Càncer (WCRF, per les sigles en anglès) i de l’Institut Americà d’Investigació del Càncer (AICR, per les sigles en anglès) sobre obesitat, activitat física, aliments i begudes que promouen l’augment de pes, aliments d’origen vegetal, aliments d’origen animal i begudes alcohòliques.

Segons Dora Romaguera, autora de l’estudi i investigadora del CIBERobn, d’ISGlobal i de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears, les conclusions han mostrat que “un increment d’un punt en la qualificació de les recomanacions d’aquests organismes s’associa amb un 25 per cent menys de risc de càncer colorectal i un 15 per cent menys de risc de càncer de mama “. En el cas de dones postmenopàusiques, aquest percentatge de reducció del risc de càncer de mama augmenta fins al 22 per cent. No es va detectar una associació clara amb el càncer de pròstata.

Manolis Kogevinas, cap del programa de Càncer d’ISGlobal, investigador de l’Ciberesp i coordinador de l’estudi MCC-Espanya, ha destacat que aquests resultats “sumen encara més evidència al fet que una gran proporció de casos comuns de càncer podrien ser evitats mitjançant l’adopció d’hàbits de vida saludables “. El Fons Mundial per a la Investigació del Càncer estima que un de cada tres càncers comuns són evitables a través d’una dieta sana, un pes saludable i activitat física regular.