Un de cada 4 pacients amb càncer té anorèxia quan és diagnosticat

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) ha posat en marxa un projecte sobre la síndrome anorèxia-caquèxia

cancer-anorexia-pacientes-diagnosticados-6595_620x368

L’anorèxia o pèrdua de l’apetit és un símptoma present almenys entre el 15 i el 25 per cent dels pacients oncològics en el moment del diagnòstic i afectarà més del 80 per cent al llarg del procés de la seva malaltia, segons assenyalen des de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), que ha posat en marxa un projecte que busca descriure el coneixement dels pacients i oncòlegs mèdics sobre la síndrome anorèxia-caquèxia (SAC) i analitzar el seu impacte en aquests pacients.

La reducció d’ingestió d’aliments desencadena una desnutrició progressiva que limita la resistència del pacient a la malaltia i la tolerància a la seva teràpia. El SAC és una resposta inflamatòria crònica relacionada amb la neoplàsia, en la qual l’aportació d’aliments no és capaç de revertir l’estat nutricional. El SAC s’associa a una pitjor resposta al tractament, deteriorant la qualitat de vida del pacient, afectant emocionalment i augmentant la morbimortalitat.

De fet, la supervivència dels pacients oncològics pot arribar a reduir-se a la tercera part si el pacient presenta una caquèxia avançada. Sobre aquest tema, la societat recorda que el 80 per cent dels pacients oncològics, en etapes avançades, pateix caquèxia, que es defineix com la pèrdua de pes i la reducció progressiva del múscul esquelètic i del greix.

En una segona part del projecte, s’estudiarà la seva influència en la seva qualitat de vida, estat emocional i estrès psicològic, i el cost-utilitat de les alternatives terapèutiques per a combatre aquesta síndrome.

“Donada la prevalença del SAC en pacients amb càncer i el seu impacte en resultats, conèixer la situació al nostre país, les expectatives de pacients i oncòlegs i la percepció i abordatge per especialistes i residents ens permetrà establir punts de millora. Aquest estudi contribuirà a una major sensibilització amb el SAC, la seva detecció i tractament òptim”, assenyala Jiménez Fonseca, oncòloga mèdic de l’Hospital Universitari Central d’Astúries.

“La síndrome d’anorèxia caquèxia (SAC) és una complicació freqüent en els pacients amb càncer que redueix en gran manera la qualitat de vida de les persones que estan travessant un procés oncològic. Per això, des de Gepac i al costat de la SEOM i Viatris, vam voler dur a terme aquest projecte, mitjançant el qual buscàvem conèixer l’impacte que les alteracions nutricionals tenen en la qualitat de vida i el benestar emocional i psicològic dels pacients amb càncer”, sentencia Begoña Barragán, presidenta del Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (Gepac).