Un actiu del cànnabis indueix mort cel·lular tumoral

Investigadors de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), i de l’Institut d’Investigacions Sanitàries Sant Carles, han descobert que el principal component actiu del cànnabis, el THC (delta-9 tetrahidrocannabinol), és capaç de matar les cèl·lules tumorals gràcies al mecanisme de ‘reciclatge cel·lular’ o autofàgia.

cannabis

De fet, aquest procés amb el qual la cèl·lula degrada i recicla els seus components li ha valgut el Premi Nobel de Medicina 2016 a un dels seus descobridors, Yoshinori Ohsumi. “Hem identificat un dels factors que determina que l’activació de l’autofàgia condueixi a la mort de les cèl·lules tumorals”, ha explicat l’investigador del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular I de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i autor principal de l’ treball, Guillermo Velasco.

Per realitzar el treball, publicat a Autophagy, els científics han utilitzat un cultiu de cèl·lules de glioma i les han sotmès a dos tractaments per separat: absència de nutrients i subministrament de THC. Estudis previs ja havien comprovat que, en ambdós casos, es indueix a la cèl·lula a que iniciï el procés d’autofàgia, encara que de dues formes diferents.
Concretament, l’absència de nutrients potència l’autofàgia protectora, que ocorre quan les cèl·lules la s’activen per pair components cel·lulars més complexos i obtenir l’energia necessària per adaptar-se a aquesta situació de dejuni. En aquest sentit, en el cas del THC, el que potència és una autofàgia més destructiva.

caràcter desestabilitzador
En comparar els canvis que es produïen en les cèl·lules després de l’absència de nutrients o el lliurament del cannabinoide, els científics han detectat que només el tractament amb THC augmentava els nivells d’uns lípids (dihidroceramidas) que, a la llarga, desencadenaven la mort de la cèl·lula.
“L’estudi demostra que l’augment dels nivells d’algunes dihidroceramidas té un caràcter desestabilitzador per als orgànuls de la cèl·lula implicats en la degradació de components cel·lulars, la qual cosa porta, en darrer terme, a la mort de les cèl·lules tumorals”, ha assenyalat Velasco.

De la mateixa manera, el treball també ha posat de manifest, tant en estudis in vitro com en tumors generats en ratolins, que la manipulació dels nivells d’aquests lípids pot ser una estratègia per activar una autofàgia que condueix a la mort de les cèl·lules tumorals , el que reduiria el creixement tumoral.

“Aquestes observacions poden contribuir a establir les bases per al desenvolupament de noves teràpies antitumorals basades en l’activació de la mort a través de l’autofàgia”, ha assegurat el científic, per comentar que, al mateix temps, l’estudi ajuda a comprendre el mecanisme de acció dels cannabinoides en cèl·lules tumorals, un camp d’estudi en el qual el departament de Bioquímica i Biologia Molecular i de la UCM porta més d’una dècada treballant.

En el treball ha comptat també amb la participació d’experts de l’Institut de Química Avançada de Catalunya, l’Institut de Biofísica (UPV / EHU-CSIC), la Universitat del País Basc, el Danish Cancer Society Research Center (Dinamarca), la Universitat de Newcastle (Regne Unit), el Centre d’Investigacions Biològiques (CSIC), la Universitat de Sunderland (Regne Unit), l’Institut Nacional de Malalties Infeccioses (Japó) i el CIBERNED.