Tres entitats de la FECEC demanden la necessitat de més pisos a Barcelona per a pacients i familiars desplaçats

Les fundacions Josep Carreras i Enriqueta Villavecchia i l’AFANOC van presentar ahir, juntament amb fundacions Hospitalitat Mare de Déu de Lourdes, Jubert Figueras, Inés Arnaiz, i l’Associacio de Trasplantats Hepàtics de Catalunya les xifres de pisos per a pernoctacions a Barcelona destinats a pacients i familiars que venen de fora de la ciutat.

Les entitats van haver de denegar 185 peticions durant 2024 per falta de lloc, un 16% més que l’any 2023. Així i tot, van oferir més de 66.000 pernoctacions, però adverteixen que cada cop és més difícil cobrir tota la demanda d’allotjaments.

Als 41 allotjaments, amb 115 habitacions, i hotels col·laboradors es van allotjar 838 pacients diferents, més de 2.000 persones en total comptant els acompanyants, durant més de 28.300 nits. Això suposaria, si es pagués el preu mitjà d’una nit d’hotel a la capital catalana, prop de 190 euros, costaria uns 5,37 milions d’euros anuals. L’estada mitjana als pisos va ser de 33 dies.

Els pacients i familiars són persones són derivades als principals hospitals de tercer nivell de la ciutat des d’altres punts de Catalunya, altres comunitats autònomes o altres països. La situació és complicada, ja que els costos d’un hotel a Barcelona són molt elevats i la possibilitat de trobar un pis de lloguer sense saber bé quant de temps hauran de romandre a prop del centre sanitari és molt cara i gairebé impossible. Els hospitals públics amb més peticions són el Vall d’Hebron, el Clínic i el Sant Pau.