Un estudi internacional publicat la setmana pasada en Nature ha relacionat l’aparició d’uns certs tipus de càncer de pulmó amb la contaminació atmosfèrica. L’informe conclou que estar exposat a altes concentracions de partícules contaminants pot fer augmentar el risc de patir aquests tipus de tumors en només 3 anys.
Foto: Freepik
Concretament, els investigadors han trobat que les partícules fines de contaminació ambiental que mesuren menys de 2.5 micres, les anomenades PM2.5, promouen el càncer de pulmó en actuar sobre les cèl·lules que alberguen mutacions oncogènicas preexistents en el teixit pulmonar sa.
L’expert de l’Instituto de Salud Carlos III Víctor Briz ha explicat a Science Media Centre España que aquestes partícules es deriven principalment de la combustió de materials fòssils i afecten especialment el càncer més comú en les persones no fumadores, el de la mutació EGFR.
L’estudi s’ha dut a terme en 32.957 individus de diferents poblacions del Regne Unit, Corea del Sud, Taiwan i el Canadà.
Les observacions d’una cohort de 228 individus amb càncer de pulmó procedents del Canadà van constatar una major freqüència de casos després de tres anys d’alta exposició a contaminants atmosfèrics PM2,5 (73%) enfront d’una baixa exposició (40%).