Tot el que hauries de saber per a gaudir del sol de forma saludable

Quan arriba el bon temps són moltes les ocasions per prendre el sol a activitats a l’aire lliure. Per exemple, practicant esport, fent excursions, passejant o anant a la platja. Però també és el moment de fer-ho de manera saludable. Per a això pots seguir les mesures de protecció recomanades,  per tenir cura de la pell de la intensitat de les radiacions solars.

El sol és una font de salut que, entre altres, intervé en la síntesi de la vitamina D. Aquesta vitamina és necessària per a fixar el calci dels ossos i mantenir-los sans, i participa en una sèrie de processos fisiològics essencials per al desenvolupament del organisme.

Per tant, l’exposició solar per si mateixa no és perjudicial, però cal evitar que sigui excessiva.

 L’exposició solar excessiva i la nostra pell

La melanina, alliberada pels melanòcits, és el pigment que dóna el color a la pell i actua com a protector solar natural. A l’exposar-nos a les radiacions solars, la pell respon i es bronzeja. Però aquesta protecció no és suficient, i l’agressió constant del sol a la pell pot suposar un risc.

Qualsevol canvi en el color de la pell, enrogiment, bronzejat o cremada cutània, després de l’exposició a les radiacions del sol indica que la pell s’ha malmès.

L’exposició solar intensa pot tenir conseqüències a llarg termini, la més important és de desenvolupament d’un càncer de pell. El melanoma, és el càncer de pell més agressiu ja que té una gran capacitat de disseminació a altres òrgans del cos. Generalment, es presenta en l’edat adulta i el factor ambiental més important amb el qual s’associa és l’exposició solar.

L’exposició intensa al sol, també té conseqüències a curt termini que sovint s’obliden. Ocasiona un envelliment prematur i accelerat de la pell, una pèrdua d’elasticitat, arrugues per sequedat de la pell i aparició de taques. Així mateix, pot produir efectes sobre la vista incrementant el risc de desenvolupar cataractes.

La pell té memòria i els seus efectes són acumulatius i progressius .

L’haver patit cremades i exposicions solars intenses al llarg de la vida, especialment durant la infància i adolescència, predisposa a un major risc de desenvolupar un melanoma en l’edat adulta .

 El fototipus cutani

Qualsevol persona, independentment del seu color de pell, pot desenvolupar un melanoma. No obstant això, hi ha persones amb més risc ja que la seva pell és molt més sensible o delicada a l’efecte de les radiacions solars.

Un exemple d’això, són les persones amb la pell molt blanca. Habitualment, tenen dificultat per bronzejar-se, l’exposició al sol els produeix enrogiment a la pell i se solen cremar amb facilitat. Això significa que els seus mecanismes de protecció són menors, i per tant, tenen una major predisposició a poder desenvolupar un càncer de pell si no es protegeixen adequadament.

Les persones de pell molt blanca han d’extremar les mesures de protecció solar.

El fototipus cutani indica la sensibilitat de cada persona als efectes de l’exposició al sol i la seva capacitat de bronzejar segons el color de la pell, els ulls i els cabells. Conèixer el nostre fototipus de pell ens ajuda a escollir la protecció més adequada.

Com més baix sigui el nostre fototipus cutani, majors seran les mitjanes de protecció solar que necessitem :

Classificació del fototipus cutani
fototipus cutani Color del pèl Color de la pell Facilitat de cremar Bronzejat
I Albí / Pèl-Roig Lletosa Sempre Mai
II Pèl-Roig / Ros Clara Molt Fàcilment Molt Lleuger
III Castany Clar Clara Fàcilment Lleuger
IV Castany Fosc Bruna Rarament Bastant
V Castany Molt Fosc Bruna Excepcionalment Molt
VI Negre Negra Mai Negre

 Què he de fer per protegir-me del sol?

  1. Evita l’exposició solar durant les hores de màxima intensitat (entre 12h i 16h)
  2. No t’exposis al sol durant molt de temps (busca l’ombra)
  3. Utilitza barrets d’ala ample pe a protegir-te el cap, cara, coll i orelles, i protegeix-te el cos amb roba adequada
  4. Posa’t ulleres que bloquegin els rajos untraviolats A i B per a protegir-te els ulls
  5. Utilitza un protector solar amb filtre a les radiacions ultraviolades A i B (superior  a 20) adequat al teu tipus de pell 

Què més he de tenir en compte?

  1. La utilització única de filtres solars mai és un mitjà segur per perllongar l’exposició al sol. Els filtres solars s’han d’utilitzar juntament amb altres mesures de protecció. Busca l’ombra per protegir-te de la intensitat solar mentre realitzes activitats a l’aire lliure, especialment en les hores centrals del dia.
  2. Aplica el protector solar correctament sobre la pell ben seca, per tot el cos i en quantitat suficient uns 20 minuts abans de l’exposició al sol. No oblidis les orelles, el nas, els peus, les mans i la part posterior del coll si tens els cabells curts. Renova la seva aplicació periòdicament (cada 2 hores, després de banyar-te, si es sua molt o després d’assecar-te amb la tovallola).
  3. També, és convenient utilitzar barres labials amb protector solar.
  4. L’aigua, la sorra de la platja reflecteixen i augmenten la intensitat de la llum solar: augmenta les mesures de protecció.
  5. A la muntanya, l’altitud i la neu incrementen també la intensitat de les radiacions solars.
  6. Encara que estigui ennuvolat la pell necessita protegir-se de les radiacions solars ja que el seu efecte únicament s’atenua. No tenir sensació de calor no vol dir que s’eviti la cremada solar.
  • Tots hem de seguir les recomanacions esmentades anteriorment, sobretot, si tenim la pell molt blanca, i durant la infància. És en aquest període quan la pell és més vulnerable davant l’efecte dels raigs solars.
  • Els nens menors d’un any no haurien d’estar exposats al sol directe. Es recomana que estiguin a l’aire lliure a primera hora del matí o a última hora de la tarda, evitant les hores en què la llum solar és més intensa (de 12h a 16h). Els filtres solars durant la infància no és una forma segura de protecció per a la seva pell. L’ombra i la roba són la millor protecció.

Ensenyem als més petits aquests hàbits i adoptem, de forma habitual, les mesures de protecció solar recomanades per a una exposició solar saludable. Durant la infància els nens són més receptius per aprendre aquests comportaments. D’aquesta manera adquireixen hàbits saludables que els permetran protegir-se de les radiacions solars de forma adequada i gaudir dels beneficis del sol al llarg de la seva vida.

 Les cabines i els llums de “sol artificial”

Les cabines de “sol artificial”, emeten radiacions ultraviolades d’una intensitat similar a les emeses pels raigs del sol del migdia. S’ha demostrat que la seva utilització és un factor de risc per al desenvolupament de melanoma, especialment, quan la seva utilització s’inicia en edats inferiors als 30 anys.

Tot i això, hi ha la falsa consideració que el “sol artificial” és més segur que l’exposició directa al sol, i que redueix la possibilitat de cremades solars quan ens exposem al sol.

 Quins canvis en la pell hem de consultar amb el metge?

Cada un de nosaltres hem de tenir presents les pigues i lunars que tenim de tota la vida i reconèixer possibles canvis en la seva grandària, forma, textura i color. Hem de consultar amb el metge si observem en la pell una lesió nova que no es cura o canvis en l’aspecte d’una piga o piga.

Hi ha unes senyals que ens ajuden a identificar la possible malignitat d’una lesió de la pell. Són les anomenades “ABCDE” que ens ajuden a recordar quines són les senyals d’alarma que hem de consultar amb el metge.

  • Asimetria (A): si la forma d’una meitat de la piga és diferent a l’altra.
  • Bordes (B): Si té un aspecte irregular amb marges borrosos, desdentats o desiguals.
  • Color variat (C): una mateixa lesió presenta diversos colors.
  • Diàmetre (D): canvis ràpids de la mida d’una piga superior als 6 mil·límetres.
  • Evolució (E): canvis sobtats d’aspecte i grandària.

Evita sempre l’exposició solar intensa.

Evita les cremades solars.

El 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir.

 

Mercè Peris

Institut Català d’Oncologia