Les notícies falses, o “fake news”, també existeixen en l’àmbit de la salut. Aquesta setmana, el Col·legi de Metges de Barcelona ha organitzat una jornada sobre “Com combatre les fake news de salut a la xarxa”. Hi han assistit metges i periodistes per mirar de fer front comú per evitar que es difonguin informacions falses o poc contrastades que creen falses esperances, alarma, o, en el pitjor dels casos, posen en perill pacients que abandonen els tractaments convencionals.
Els experts recomanen més actuació institucional, més implicació dels metges i més formació a la societat per saber discernir i buscar informació a webs i portals adequats i validats.
Començar a buscar a Google obre una porta infinita de respostes, també en l’àmbit mèdic. En molts casos són poc precises i contrastades, i, en el pitjor dels casos, falses i perilloses. Tenen una gran viralitat a les xarxes i juguen amb la legítima necessitat dels pacients de trobar solucions. Molts cops, en boca de persones vinculades a l’àmbit sanitari.
Els experts adverteixen que s’ha de buscar a les webs acreditades i, sobretot, consultar amb els metges el que han trobat.
Arribats a aquest punt, els metges recomanen tenir una actitud constructiva. Jutjar els que donen informacions falses i no els que se les creuen.
Ho ha explicat Amalia Arce, pediatra de l’Hospital de Nens i bloguera:
“Els professionals hem de mantenir-nos ferms davant de persones que diuen coses que no toquen, però davant el pacient no. Al pacient li hem d’estendre la mà, hem d’estar al seu costat i hem de poder comunicar amb emoció i empatia.”
El Col·legi de Metges recorda que fa vint anys que tenen un segell per acreditar totes les pàgines d’informació mèdica que sí que són rigoroses. Ja n’han validat 400. És la WMA, la Web Mèdica Acreditada. El president del comitè tècnic és Gustavo Tolchinsky:
“Podem donar una tranquil·litat al pacient que hi ha hagut altres professionals que valoren aquestes pàgines i decideixen si el seu contingut s’ajusta a allò que el coneixement actual permet informar el pacient i valoren, sobretot, la manera en què ho fan, que no generi falses expectatives.”
Els metges, però, reconeixen que una arma eficient per contrarestar les “fake news” és ser molt més presents a les xarxes i tenir una comunicació més directa amb els pacients.
Una altra assignatura pendent, diuen, és que des de l’àmbit més institucional es combati i es freni la divulgació de mentides.