Una de les seqüeles més freqüents després d’una operació de càncer de mama amb extirpació del pit i els ganglis és que la falta de drenatge provoca l’acumulació de líquid al braç, que s’infla i fa mal. És el que s’anomena limfoedema. La situació que s’agreuja si, a més, si s’apliquen altres teràpies com la radioteràpia.
Un estudi recent de l’hospital Infanta Leonor de Madrid ha demostrat que practicar tir amb arc ajuda a reduir aquests efectes i a millorar l’estat de les dones que el practiquen.
A Constantí, la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona i de l’Ebre, el Club de Tir amb Arc i l’Ajuntament han sumat esforços i han engegat el projecte “Fletxes solidàries”.
El club, de manera gratuïta, acull cada dimecres dones operades de càncer de mama perquè puguin fer un exercici de rehabilitació després de la cirurgia mamària.
Fa quinze dies que s’ha posat en marxa la iniciativa i ja s’hi han apuntat sis dones. Una d’elles és la Isabel Gomis, assegura que si fa un mes li haguessin dit que faria tir amb arc no s’ho hauria cregut.
“És un esport totalment diferent dels que havia practicat i estic contenta. Espero que em vagi bé a mi i a les meves companyes.”
A més de l’avantatge físic, per la relaxació de la musculatura que afavoreix la circulació limfàtica, els beneficis del tir amb arc van més enllà: les dones se senten més actives i la dinàmica de grup amb dones que han passat la mateixa experiència les ajuda psicològicament.