Tips per pal.liar la pèrdua de la gana, les nàusees o la diarrea durant el tractament oncològic

Al webinar “Menjar quan apareixen els efectes secundaris del tractament” del passat 3 de març la doctora Elena Roura, de la Fundació Alícia, va desgranar tot un seguit de recomanacions per pal·liar la pèrdua de la gana, les nàusees o la diarrea.

herbs-3809512_1920

Amb l’objectiu d’ajudar les persones amb càncer a mantenir un estat nutricional òptim i explicar les bases de l’alimentació un cop diagnosticada la malaltia, el passat 3 de març la FECEC va organitzar el webinar titulat “Menjar quan apareixen els efectes secundaris del tractament”.

Durant la xerrada la doctora Elena Roura, de la Fundació Alícia, va explicar que en aquesta fase és crucial “assegurar-nos estar ben hidratats i alimentats per tenir millor tolerància als tractaments oncològics i també millors resultats”. A banda de recomanacions la Dra. Roura també va aportar idees i receptes delicioses per afavorir una nutrició adequada.

Decàleg d’alimentació durant el tractament:

  1.  Repartir alimentació en 4 o 5 àpats
  2. Assegurar consum de 5 racions de fruita i verdura
  3. Aportar proteïnes suficients 
  4. Assegurar l’energia que el cos necessita
  5. Mantenir bona hidratació
  6. Fer servir oli d’oliva
  7. Prioritzar preparacions senzilles i amb poc greix
  8. Limitar consum alcohol i reduir aliments amb sucre o sal
  9. Menjar en companyia
  10. Realitzar exercici físic

Possibles efectes secundaris del tractament oncològic i com fer-hi front:

 PÈRDUA DE LA GANA

-Aprofitar per menjar el moment del dia en què tenim més gana
-Caminar uns minuts abans dels àpats per estimular la gana
-Menjar amb companyia
-Mantenir una bona higiene bucal per evitar gustos estranys que afavoreixen les poques ganes de menjar
-Cuinar menjar que no desprengui massa olors
-Cuidar la presentació dels àpats per fer-lo més atractiu i utilitzar plats grans perquè sembla que hi ha menys menjar
-Que els àpats siguin complets
-Tenir sempre a la vista coses per picar (fruits secs, fruita, galetes). Es consumeix un 30% més si ho tenim en el camp visual.
-Fer preparacions d’alta densitat nutricional (mousse d’avocat, púdings amb ou o carn, postres de crema d’avocat, plàtan i nous, empanades de vegetals i clara d’ou, paté de pèsols)
-Enriquir el que ens ve de gust. Per exemple, si fem crema de verdures, afegir una clara d’ou perquè hi hagi proteïna, o nata, farina de cigrons o fruits secs picats.
-Mantenir una correcta hidratació, però fora dels àpats

NÀUSEES I VÒMITS

-Molt important la hidratació perquè perdem molts líquids. Aigua, begudes isotòniques casolanes
-Utilitzar tècniques de cocció suaus que no desprenguin olors fortes. Poca condimentació
-Menjar fred o a temperatura ambient
-Potenciar l’ús del gingebre i la menta, que en alguns casos disminueix les nàusees. Fer infusions, gelatines, gelats.

DIARREA

-Mantenir una bona hidratació. Aigua, infusions, brous suaus, begudes isotòniques
-Fer àpats de petit volum
-Progressar l’alimentació a mesura que millorin les deposicions. Començar amb dieta líquida com aigua d’arròs i afegir aliments de fàcil digestió com puré de patata o pastanaga bullida, pollastre a la planxa o peix blanc. I després a poc a poc anirem introduint més aliments
-Utilitzar coccions senzilles
-Prendre fruita cuita al forn, microones o en compota

Aquesta xerrada, a càrrec de la Fundació Alícia, forma part del cicle de webinars, titulat “Càncer: present i futur”, sobre els aspectes més rellevants de la malaltia amb motiu del 20è aniversari de la FECEC. Els webinars tenen lloc tots els dimecres del mes de març, en una primera fase, i posteriorment al novembre. Més informació i inscripcions aquí.

post_ciclewebinar