Un tractament amb nanopartícules pot augmentar la supervivència de nens que pateixen sarcomes ossis, un dels tipus de càncer infantil més freqüents. Els resultats d’unes proves amb ratolins han estat molt positius, però encara falta temps i més assajos perquè es pugui aplicar a humans.
La clau del nou tractament és l’ús de nanopartícules, que no superen els 200 nanòmetres de diàmetre -200 mil·lèsimes de mil·límetre. Les partícules poden conduir el fàrmac antitumoral al lloc concret on ha d’actuar i alliberar-lo controladament.
Les partícules s’administren per via oral. Així s’evita la quimioteràpia intravenosa i elimina amb més eficàcia les cèl·lules tumorals del sarcoma ossi. Així s’aconsegueix, al mateix temps, augmentar la supervivència, reduir la toxicitat del tractament i millorar la qualitat de vida dels pacients.
Segons els investigadors, els resultats obtinguts han estat millor dels esperats. En tots els casos s’han reduït els tumors primaris i en gairebé tots es va evitar la metàstasi.
El tractament, però, encara trigarà a arribar als pacients, perquè ara caldrà que s’autoritzi un assaig amb infants.
En el mateix simposi s’ha presentat un altre treball basat en la nanotecnologia. Álvaro Somoza, de l’Institut Madrileny d’Estudis Avançats en Nanociència, (IMDEA-Nanociencia) ha descrit un nou enfoc per tractar el melanoma uveal, un tipus de càncer que es desenvolupa a l’ull. El tractament es basa en nanopartícules d’or, que permeten aplicar teràpies més eficaces i menys agressives.