S’obre el procés participatiu per a una versió definitiva del ‘Catàleg de competències transversals de l’acció voluntària’

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha elaborat una eina per recollir i impulsar el treball competencial en el voluntariat i posa en marxa un procés participatiu per escoltar la veu de voluntàries i entitats. Com a entitat que impulsa el Programa de Foment del Voluntariat, la FECEC va assistir a l’acte. 

whatsapp_image_2022-10-21_at_13.26.06
Foto: Xarxanet

El passat divendres 21 d’octubre es va presentar la versió preliminar del ‘Catàleg i diccionari de competències i meta-competències transversals de l’acció voluntària’, desenvolupat per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya. Aquesta eina, recollida en la llei del voluntariat, ha d’ajudar les entitats i les persones voluntàries en totes les accions, des dels plans de formació a l’acreditació de les competències dels voluntaris i voluntàries. Així doncs, aquest catàleg té l’objectiu d’agrupar, identificar, descriure i desenvolupar les competències que es posen en joc en l’acció voluntària.

El catàleg està disponible en la seva versió preliminar i s’obre un procés participatiu amb el qual es vol contrastar i validar amb persones voluntàries i entitats d’arreu del país. Un procés que es durà a terme al llarg del mes de novembre de manera presencial a localitats com Lleida, Manresa, Tortosa o Granollers, entre d’altres. L’objectiu és arribar al màxim nombre de persones, de sectors i territoris diversos, per tal de recollir el màxim d’informació possible. El procés participatiu està previst que duri fins al dia 30 de novembre, a banda de les sessions presencials, permet la participació telemàtica mitjançant una enquesta que ja es pot respondre.

Un cop estigui contrastat per persones voluntàries i entitats, està previst que la versió definitiva del catàleg tingui un pla operatiu per implementar-lo. La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha plantejat accions de sensibilització, formació, l’elaboració de guies i eines i una sèrie de rúbriques per a l’avaluació del servei.

El catàleg, presentat pel subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Marc Viñas; Eva Ribera, cap del Servei de Promoció de l’Associacionisme i el Voluntariat; i per la consultora Cristina Bolíbar, permetrà avançar cap al reconeixement social de l’experiència adquirida en programes de voluntariat i facilitar processos d’acreditació de competències professionalitzadores. El document se centra en les competències i meta-competències, eines que poden ajudar a identificar què necessita la persona que fa una tasca voluntària concreta.