“Si fem esport i tenim una alimentació sana i saludable serem imparables”

La corredora de muntanya catalana, Núria Picas, que des de l’any 2010 ha guanyat desenes de les curses de muntanya més destacades del món, col·labora enguany amb la FECEC en motiu de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer i ens ha concedit aquesta entrevista.

(c)JordiSaragossa_020
Autor: Jordi Saragossa

Quan vas començar a aficionar-te a córrer? 

El segle passat! Sempre m’ha agradat fer esport i relacionar-me amb la natura. Mai he trepitjat una pista d’atletisme, però quan tenia 20 anys, l’any 1999 concretament, vaig fer la meva primera cursa de muntanya, va ser la Marató de l’Aneto i m’hi vaig enganxar.

Participes en moltes curses? Com és el teu dia a dia d’entrenaments? 

Entreno sis dies a la setmana i intento combinar la cursa a peu amb la bicicleta de carretera o de muntanya. També faig treball de gimnàs per reforçar la musculatura. Solen sortir entre 15 i 20 hores d’entrenament setmanals. Tot aquest entrenament està controlat pel meu entrenador, l’Eduard Barceló.

Fas algun tipus de dieta per mantenir aquest alt nivell de rendiment? 

No faig cap dieta en el meu dia a dia. Aquí ens hem d’aprofitar de la nostra dieta mediterrània, per tant intento cuidar-me i tenir sentit comú amb allò que menjo. De tant en tant visito la nutricionista Sandra Sardina de Mataró, que em porta el control i sobretot em marca allò que he de menjar durant la competició i els dies previs.

En la prevenció del càncer és molt important l’activitat física i l’alimentació saludable. Quin missatge donaries a la població respecte a aquests dos factors? 

Que una cosa va lligada amb l’altre i que si fem esport i tenim una alimentació sana i saludable serem imparables. La qualitat i les ganes de viure es multipliquen per mil, i els factors de risc per contraure aquesta malaltia es redueixen considerablement. No desaprofitem la vida, que només en tenim una!

Has col·laborat en un spot contra el càncer de la FECEC. Què t’ha motivat a participar-hi? 

Penso que és molt important sensibilitzar-nos amb aquest tema, algú o altre té persones properes que pateixen aquesta malaltia, a més a més, avui potser no, però demà et pot tocar a tu. Prenem consciència entre tots. Cal estar motivats per aportar el nostre granet de sorra.