SBRT, via per tractar el càncer de pulmó localitzat i inoperable

El càncer de pulmó no microcític, considerat inoperable per qüestions clíniques i en estadi localitzat, pot obtenir resultats positius, derivats d’un control tumoral, amb la radioteràpia estereotàctica corporal, anomenada SBRT, que representa una bona alternativa a la cirurgia en determinades circumstàncies clíniques i es porta a terme mitjançant un accelerador lineal que permet administrar dosis altes de radiació (una dosi total de 60 Gy repartida entre 3 i 8 sessions, depenent del cas, en una o dues setmanes) en el tumor amb màxima protecció dels teixits que l’envolten, el que significa un important benefici per al pacient “, ha indicat Manuel de les Heras, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Clínic de Madrid, que ja ha tractat a deu pacients amb aquesta metodologia.

cancer pulmo

Per al professional, la SBRT és un evident avanç terapèutic en càncer de pulmó. Les observacions radiològiques en els tractats objectiven, des de les primeres setmanes, una “pèrdua de viabilitat de la massa amb imatges de PET-TC, encara que el control ha de verificar-als 4 o 6 mesos”.

Al voltant del 20 per cent dels càncers de pulmó es diagnostiquen en estadis I i II. D’aquests, la majoria es poden operar. Així, i de moment, la indicació per accedir a SBRT és alt risc quirúrgic, rebuig de cirurgia o que siguin inoperables. Tot i que cal esperar a les conclusions, “les dades preliminars suggereixen que el control local a 2-3 anys sembla similar a la cirurgia, proper al 90 per cent, tot i que cal conèixer supervivència a llarg termini.

L’Hospital Clínic està realitzant un informe sobre qualitat de vida perquè siguin els pacients els que avaluïn la teràpia que, de moment, no ha presentat toxicitat aguda o subaguda. Aquesta modalitat radioteràpica també està indicada en metàstasis vertebrals, hepàtiques i suprarenals.

La convivència de la SBRT amb la immunoteràpia podria ser una realitat palpable, doncs pel que sembla, aquest tipus de radiació influeix en la resposta immunològica. Es tracta, segons els oncòlegs radioterapeutes, l’anomenat efecte abscopal, un àmbit en estudi perquè, “encara que la radioteràpia té un efecte locoregional, també sembla activar algun mecanisme en la immunitat. Així, s’està observant que lesions a distància, o fins i tot ganglis , responen al tractament quan s’administren dosis tan elevades de radiació, es desperta algun mecanisme immunològic, l’anomenat efecte abscopal “.