El primer medicament cel·lular d’immunoteràpia CAR-T dissenyat i produït enterament a Sant Pau i administrat al primer pacient, forma part d’un assaig clínic del mateix centre, pioner a Europa, d’immunoteràpia CAR-T de fase I / II per al tractament del limfoma de Hodgkin clàssic i limfoma no-Hodgkin T CD30 + en recidiva, finançat per l’Institut de Salut Carles III i la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia.
El projecte de recerca està liderat pel Dr. Javier Briones, director de la Unitat Clínica del Servei d’Hematologia i cap de Grup d’Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica (GITG) de l’Institut d’Investigació de l’Hospital. El GITG ha dissenyat el CAR-T 30 i realitzat el seu desenvolupament preclínic, i s’encarrega de la producció i control de qualitat de les cèl·lules HSP-CAR-T 30 en condicions GMP que infonen als pacients.
Els medicaments cel·lulars CAR-T de Sant Pau es fabriquen a partir de limfòcits T del mateix malalt i, mitjançant modificació gènica, s’aconsegueix que expressin un receptor per potenciar la destrucció del tumor, el “chimeric antigen receptor” de manera que es denominen CAR-T. Els CAR-T de Sant Pau estan enriquits en un tipus de limfòcits T, anomenats T de memòria “stem”; aquestes cèl·lules de l’organisme humà són poc nombroses, però es caracteritzen per ser extremadament eficaços en la destrucció tumoral i persistir en l’organisme durant un llarg temps.
El tractament s’ha dut a terme en el Servei d’Hematologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, dirigit pel prof. Jordi Sierra i amb la col·laboració de la resta de facultatius, infermeria, altre personal de la mateixa i amb l’ajuda d’un equip multidisciplinari de suport, en el qual participen entre d’altres els serveis de Medicina Intensiva, Neurologia i Farmàcia.
En els propers mesos es podrà administrar un segon CAR-T CD19, acadèmic, enterament produït pel GITG a Sant Pau, per a pacients amb limfomes i leucèmies de línia B, gràcies a un ajut de 2 milions d’euros de la Fundació “La Caixa “.