Sanitat incorpora una nova teràpia immunològica per càncer de pulmó

Els pacients amb càncer de pulmó no microcític (cèl·lules no petites), el més freqüent i que representa un 85% de tots els casos, poden ser tractats a Espanya a partir de l’1 d’agost amb “pembrolizumad”, una nova teràpia immunològica.

El-cancer-de-pulmo

El Ministeri de Sanitat l’ha inclòs en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut com a tractament d’entrada per als malalts amb biomarcadors PD-L1 en una proporció alta, el que suposa que podrà ser utilitzat en un 30% dels afectats per tumors de pulmó.

Delvys Rodríguez, oncòleg del Complex Hospitalari Universitari Insular-Matern Infantil de Canàries, ha manifestat que “és millor opció començar el tractament amb aquesta teràpia i no amb quimioteràpia perquè es redueix en un 40% el risc de mort”.

A més, ha anunciat que “augmenta la supervivència dels pacients amb una patologia amb mal pronòstic, té menor toxicitat, respon en un nombre major de pacients i la seva resposta es perllonga per més temps”.

Rodríguez s’ha mostrat convençut que en 5 anys el 60% dels càncers es podran tractar amb immunoteràpia, la missió és “activar el sistema immune perquè sigui el nostre propi organisme el que combati a la cèl·lula tumoral”.

Segons les dades aportades pel secretari del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), Bartomeu Massuti, cada any es detecten en el món 17,5 milions de casos nous de càncer (2 d’ells de pulmó), que causen 8,5 milions de morts.

A Espanya, hi ha 28.000 casos nous de càncer anuals (22.400 homes i 5.900 en dones), que provoquen unes 21.220 morts (17.000 en homes, 4.000 en dones) i el de pulmó suposa un 15% dels casos i un 27% de la taxa de mortalitat.

Per combatre-ho, el cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid, Luis Paz-Ares, ha apostat per “intervenir de manera terapèutica potenciant el sistema immune del pacient”, ja que “té menys efectes secundaris i la tolerància del malalt és més gran “.

En l’actualitat es treballa en la “era de la Medicina de Precisió, que tracta de buscar les característiques de cada tumor per aplicar el millor tractament”, ha explicat Federico Rojo, cap del servei d’Anatomia Patològica de la Fundació Jiménez Díaz de Madrid.

Per això es testen els diferents “biomarcadors que donen informació valuosa sobre cada tipus tumoral i prediuen la probabilitat de resposta d’un pacient concret”, ha destacat.

Mariví Tornamira, la directora del departament de Medical Affairs d’Oncologia de MSD a Espanya ha manifestat que l’aprovació de “pembrolizumab” en primera línia en càncer de pulmó no microcític s’ha produït després que la Comissió Europea autoritzés aquesta indicació basant-se en nous estudis.