Sanitat aprova el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme

Divendres es va donar llum verda al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-2027, que es va presentar en el Consell Interterritorial de Salut. És el document que ha de servir de marc per limitar el tabaquisme a tot l’Estat.

El pla ha tirat endavant finalment amb el suport de les comunitats que inicialment s’havien oposat al pla. A canvi, han aconseguit que els diners que s’aconsegueixin amb l’augment dels impostos al tabac es destinin a Sanitat i a reduir l’avast de la prohibició de fumar en espais públics.

Així el pla del Ministeri de Sanitat, que es vol que sigui la base d’una futura llei estatal, queda de moment en un seguit de mesures genèriques i poc concretes.

La ministra Mónica García ha celebrat el pla com una realitat que situa Espanya com a “avantguarda en la lluita contra el tabaquisme”.

Què diu el pla?

Algunes de les mesures que inclou el document són l’ampliació dels espais on no es pot fumar, sense detallar llocs concrets; l’augment del preu del paquet de tabac; o prohibir vapejadors d’un sol ús, entre d’altres.

El redactat, força ambigu, proposa prohibir fumar en “determinats ambients comunitaris i socials a l’aire lliure“, però el definitiu ha eliminat aquesta referència als espais exteriors.

El document preveu ampliar les zones sense fum i limitar l’accés dels joves al tabac, però sense concretar mesures com la prohibició de fumar a terrasses o altres llocs a l’interior –els decidirà la futura llei–.

No contempla, per tant, la prohibició de fumar a espais privats, com ara els cotxes particulars, el punt del redactat inicial que havia aixecat més controvèrsia.

El redactat definitiu sí que marca la prohibició en “determinats espais d’ús públic o col·lectiu, en especial aquells amb presència de menors.” L’objectiu, per la ministra de Salut, és protegir el dret a respirar: “Menys fum, menys malalties relacionades amb el tabaquisme”.

El pla també inclou la prohibició dels dispositius d’un sol ús relacionats amb el tabac, a més d’equiparar els cigarrets electrònics al tabac, una fiscalitat més alta que reverteixi en polítiques de salut i més control publicitari.

Aquest és el document complet del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-2027