El Departament de Salut promou l’aigua a través de fonts i regula els aliments i les begudes saludables que es venen a les màquines expenedores, cafeteries i menjadors dels hospitals i centres sanitaris de la xarxa d’utilització pública (SISCAT). Ho fa a través d’una instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) que entra en vigor avui, 20 de febrer.
Foto: Unsplash
Aquesta instrucció impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc del Pla per a la Promoció de la Salut a través de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS), marca els criteris alimentaris i nutricionals per a aliments i begudes envasats. En aquest sentit, prioritza els productes amb menys quantitat de sucres afegits i sal, quantitats més elevades de fibra i millor perfil lipídic (greixos insaturats).
L’objectiu és garantir que l’oferta disponible d’aliments i begudes de les màquines expenedores, cafeteries i menjadors laborals o oberts a acompanyants de persones ingressades, sigui adequada i contribueixi a una alimentació saludable i sostenible.
En relació amb els aliments sòlids, es recomana donar prioritat, com a mínim en el 75% de l’oferta, als productes següents:
- La fruita fresca.
- Les hortalisses fresques (bastonets de pastanaga, d’api, etc.).
- La fruita fresca envasada.
- La fruita seca de totes les varietats, crua o torrada (nous, ametlles, avellanes, cacauets, barreges, etc.).
- La fruita dessecada (orellanes, panses, figues, etc.).
- Les coquetes (tortitas)d’arròs o blat de moro.
- Els bastonets de pa (preferentment integral), pa amb llavors, etc.
- Els entrepans (preferentment amb pa integral i amb oli d’oliva verge).
- Els sandvitxos (preferentment integrals i amb oli d’oliva verge).
- La llet (sencera, semidesnatada o desnatada) o elaboracions que compleixin els criteris nutricionals.
- Els iogurts, iogurts líquids i altres lactis fermentats.
- Els sucs de tomàquet, pastanaga i altres hortalisses.
- Brous o purés d’hortalisses.
- Els sucs de fruites 100%.
En relació amb les begudes, s’assenyala que cal garantir el subministrament d’aigua de la xarxa d’abastament d’aigua potable en tots els centres sanitaris de Catalunya, amb condicions higièniques adequades i evitant els envasos de plàstic. En aquest sentit, es recomana que sigui accessible fora de les màquines. Pel que fa a la resta de begudes. S’aposta per:
- Les begudes calentes (te, cafè, infusions, amb o sense llet). Sempre s’ha de poder regular el contingut de sucre, fins a un màxim de 7,5 g/100 ml.
- Begudes “refrescants” sense sucres afegits.
La instrucció també indica que els aliments saludables han de tenir major visibilitat, tant als aparadors de les cafeteries dels centres sanitaris com a les màquines expenedores, ocupant les files a l’alçada de la vista. A més, assenyala que s’ha d’evitar la presència d’aliments no saludables al costat de les caixes i en llocs de pas obligat.
També marca que en l’oferta de les màquines expenedores, cafeteries i menjadors s’incloguin sempre algunes opcions d’aliments aptes per a persones amb celiaquia, que siguin fàcilment identificables amb la indicació “sense gluten” o amb el símbol de l’espiga de blat barrada.
Finalment, subratlla que és indicat eliminar la publicitat de les màquines expenedores d’aliments i begudes i que, si escau, en l’espai corresponent s’incloguin missatges que promoguin de manera atractiva una alimentació saludable.
D’altra banda, la instrucció també recull que, de fet, no és necessari ni recomanable disposar d’un servei proveïdor d’aliments i begudes als centres d’atenció primària.
El contingut d’aquesta instrucció ha estat avalat en un informe per diverses societats científiques i professionals relacionades amb la salut.
Cal donar compliment al que s’estableix en la instrucció en un termini màxim de sis mesos des de la seva entrada en vigor. En el cas de contractes vigents durant un temps superior a sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta instrucció, cal donar compliment al que estableix la instrucció en el moment en què finalitzi el contracte.