Salut i Drets Socials reafirmen el compromís de gestionar el Pavelló de la Victòria i incorporar-lo a la cartera de serveis públics

Coincidint amb el Dia Internacional del Càncer Infantil, la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia ha anunciat avui els suports aconseguits per fer realitat el Pavelló de la Victòria, un hospice infantil pioner que donarà suport integral a infants i joves amb malalties cròniques complexes, avançades i en els últims dies de vida.

Aquest hospice pediàtric estarà al servei de tots els infants atesos a la Xarxa d’Atenció Pal·liativa de Catalunya (XAPPI), oferint també ajuda i acompanyament a les seves famílies de manera integral.

Els Departaments de Salut i de Drets Socials han confirmat la futura incorporació d’aquest centre a la cartera de serveis pública, assumint la gestió de l’equipament un cop aquest es pugui posar en funcionament, a principis de l’any 2026, refermant les paraules que ara fa un any, el 15 de febrer de 2023, va pronunciar en roda de premsa el Conseller de Salut, Hble. Dr. Manel Balcells: “Tot i que la medicina ha avançat molt, avui, malauradament, malgrat els avenços, a Catalunya hi ha prop de 260 defuncions anuals de nens per malalties com el càncer. Per tant, l’enfocament de com s’han d’orientar les cures pal·liatives és transcendent pel final de la vida, sobretot per les famílies, així com el suport en la cronicitat complexa. Cal aquest espai per acompanyar, tenir cura i omplir de vida tot el procés de malaltia i els últims instants de vida dels infants”.

La creació del Pavelló de la Victòria s’ha plantejat com “Una Victòria de tots”, un repte compartit amb tota la societat per incorporar al sistema sanitari i social un recurs, pioner a casa nostra, que cuidi les vides dels nens i nenes que no es poden curar de la seva malaltia, i ajudi les seves famílies en el procés, amb una mirada integrada des de l’àmbit social, sanitari i educatiu.

A dia d’avui, un grup nombrós d’empreses privades han confirmat la col·laboració amb l’aportació de materials o serveis. També han confirmat també la seva participació la Diputació de Barcelona, la Fundació ”la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona, i el projecte compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a la restauració de la façana històrica de l’edifici. Altres empreses i particulars s’hi ha sumat amb aportacions econòmiques.

El Pavelló de la Victòria estarà ubicat al recinte històric de Sant Pau. Actualment, la Fundació Villavecchia i la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, treballen per fer possible l’inici de la rehabilitació integral d’aquest edifici, Patrimoni Mundial per la UNESCO. Les instal·lacions seran rehabilitades per un equip multidisciplinari liderat per la reconeguda arquitecta catalana Carme Pinós, i tindran una superfície construïda de 1.380 m2, a més de 1.300 m2 de jardins. S’espera iniciar els treballs de restauració de la façana entre setembre i octubre de 2024.

Font: F. Villavecchia