La tècnica es basa a detectar a la sang ADN procedent de cèl·lules tumorals. Ja s’utilitza en l’actualitat en persones que han estat diagnosticades de càncer per monitorar si responen al tractament. En un futur a mitjà termini, s’espera que permeti detectar tumors incipients en persones que encara no tenen cap símptoma de la malaltia.
“La biòpsia líquida és una revolució conceptual”, va destacar ahir l’oncòleg Josep Baselga, director mèdic de l’hospital memorial Sloan Ketttering de Nova York, en un acte celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb el conseller Comín. “Els tumors alliberen ADN a la sang. Ara, per primera vegada, tenim la capacitat d’identificar-ho. La tècnica pot canviar completament la manera en què abordem el problema del càncer, perquè el podem detectar des de l’inici. I, si un càncer de pulmó, o de còlon, o de mama, o fins i tot de pàncrees, el detectem al principi, en la majoria dels casos el curem”.
Va ser precisament Josep Baselga el que va explicar a Antoni Comín, en una reunió que van mantenir el passat 25 d’octubre a Barcelona, que Catalunya pot ser pionera a implantar la biòpsia líquida per al diagnòstic precoç del càncer. L’experiència de Catalunya seria útil després per a persones amb càncer de tot el món.
“Aquí hi ha un sistema sanitari públic que té informació de tota la població, amb una història clínica compartida, amb hospitals vinculats a universitats, amb investigació biomèdica d’excel·lència… És un entorn que permet elaborar estudis poblacionals sobre el càncer que als Estats Units resulten impossibles”, va destacar ahir Baselga.
Després d’aquella reunió del 25 d’octubre, el Departament de Salut va estudiar la viabilitat d’implantar la biòpsia líquida als hospitals catalans. Comín va valorar ahir la tècnica com “una innovació que no només permet curar millor sinó també estalviar”, i va destacar que “sense recerca no hi ha Estat del benestar”.
Perquè la biòpsia líquida pugui implantar-se a gran escala, primer caldrà demostrar que és capaç de diagnosticar amb precisió càncers en les seves fases inicials. Ara per ara, s’ha demostrat que és útil per al tractament de persones malaltes, però falta comprovar que ho sigui per al diagnòstic precoç en una població de persones sanes. També falta analitzar si la tècnica és igual d’eficaç per detectar qualsevol classe de càncer o si, com és previsible, és més sensible per a uns que per a d’altres.
Segons Baselga, aquest estudi pot iniciar-se en un termini de dos anys i podria tenir una durada de tres anys. Per tant, si els resultats són positius, la biòpsia líquida podria començar a utilitzar-se per al cribratge del càncer en la població general a començaments de la pròxima dècada.