Recomanacions sobre l’alimentació durant el tractament de càncer

La Fundació Alícia i l’ICO han elaborat una col·lecció de publicacions de petit format amb recomanacions alimentàries per als pacients durant el tractament de càncer. 

Fundacio-Alicia-CAT.jpg_1050861332

La majoria de tractaments de càncer són llargs i combinen diferents teràpies, que poden provocar diversos efectes secundaris en el pacient. L’alimentació que caldria seguir, independentment del tipus, la localització o la fase del tractament és una alimentació sana i equilibrada, que contingui aliments de tots els grups en la quantitat i la freqüència adequades. Una dieta suficient i equilibrada durant el tractament de càncer ajudarà a:

  • Obtenir els nutrients necessaris per al bon funcionament de tot l’organisme i, per tant, a mantenir un bon estat nutricional.
  • Mantenir un pes adequat.
  • Mantenir l’organisme ben hidratat.
  • Tolerar més bé el tractament i els efectes secundaris que provoca.
  • Combatre millor possibles infeccions.
  • Mantenir la qualitat de vida del pacient al llarg del tractament.

A part de l’esmorzar, el dinar i el sopar caldria menjar a mig matí i berenar cada dia per introduir més varietat d’aliments a la dieta durant el tractament de càncer. És important no saltar-se cap dels àpats. Si no es té gaire gana, es pot incrementar el nombre de menjades fins a set o vuit al dia, repartint, per exemple, el contingut del dinar i el sopar en dues menjades cadascun.

Les fruites i les verdures són la font principal de vitamines, minerals, fibra i antioxidants de l’alimentació, per la qual cosa és imprescindible assegurar-ne el consum suficient. És fonamental consumir dues o tres racions de fruita al dia, principalment sencera, i incloure verdura, sigui crua o cuita, en el dinar i el sopar.

És bàsic també incorporar com a mínim dues racions al dia d’aliments rics en proteïnes d’alt valor biològic, és a dir, una ració a cada àpat principal (dinar i sopar). Quins són aquests aliments? Els ous, el peix (blanc i blau), el marisc (fresc i/o en conserva) i la carn (principalment blanca, com el conill i el pollastre; les parts més magres de la carn vermella, com el bistec o el filet de vedella; el magre i el llom de porc, i la cuixa o les parts més magres del xai). A l’hora de triar cal donar prioritat durant el tractament de càncer als trossos i les parts de la carn senceres davant dels derivats.

Podeu descarregar-vos la guía aquí.