Recomanacions per gaudir del sol i prevenir el càncer de pell aquest estiu

Arriba l’estiu i és moment de sensibilitzar la societat de la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer de pell. Més del 80% dels casos es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades cutànies, especialment durant la infància i l’adolescència. La prevenció passa per prendre consciencia sobre el fet que qualsevol persona pot patir aquesta malaltia encara que no tingui cap factor de risc.

solar

COM PROTEGIR-SE

  • Començar a prendre el sol de manera gradual i augmentar l’exposició de manera progressiva.
  • 30’ abans de prendre el sol utilitzar crema fotoprotectora amb un índex 15 o superior.  Renovar l’ aplicació cada 2-3 hores i cada vegada que ens banyem.
  • La crema protectora pot ser resistent a l’aigua. Si és water-resistant fins a 40 minuts i si es waterproff fins a 80 minuts
  • Entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda evitar estar llargues estones al sol.
  • Buscar espais d’ombra i utilitzar barrets, roba de cotó, protector de llavis i ulleres de sol que protegeixin de les radiacions ultraviolades A/B.
  • Als nens posar-los barrets i roba de cotó, sobretot a prop de l’aigua.
  • Als nadons no exposar-los directament a les radiacions solars ja que la seva pell és més fina i es poden cremar amb més facilitat.
  • Si està ennuvolat l’efecte de les radiacions solars actua igualment. Cal seguir les mateixes mesures de protecció.
  • A la muntanya extremar les mesures de protecció ja que estem a més alçada i la intensitat dels rajos solars és major.
  • A l’aire lliure utilitzar sempre crema fotoprotectora mentre realitzem activitats.

El càncer de pell a Catalunya

El melanoma és el càncer de pell més agressiu i, tot i que és una malaltia poc freqüent, té una morbiditat i una mortalitat elevades. A Catalunya cada any se’n diagnostiquen uns 772 casos (426 en dones i 346 en homes) i representa el 2,7% de tots els tumors en les dones i l’1,5% en els homes. Afortunadament, la seva incidència tendeix a estabilitzar-se des de l’any 2000 i es preveu que es mantingui durant els propers cinc anys.

En aquest sentit, es calcula que dels 337 casos detectats en homes el 2010 es passi a 407 casos l’any 2020, i dels 361 detectats en dones es passi a 344 casos. A més, la supervivència a cinc anys dels malalts diagnosticats de melanoma entre l’any 2000 i l’any 2004 va ser del 76% en homes i del 89% en dones.

Consulta el Codi Europeu contra el Càncer.

I tu? Ja et protegeixes bé del sol? Contesta les següents preguntes per saber si et protegeixes correctament del sol i marca la resposta que creguis correcte. Qüestionari

També pots consultar aquest vídeo de Canal Salut:

Mesures de protecció solar per als infants