Què puc fer per a disminuir el risc de patir un càncer? T’ho expliquem

La xarxa global del Fons Mundial per la Investigació del Càncer (WCRF) es dedica, des de la seva fundació el 1982, a investigar per prevenir el càncer a tot el món. Recentment ha publicat un resum sobre la evidència científica en relació a la prevenció d’aquesta malaltia pel que fa a dieta, pes i activitat física. El Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) divulga aquesta evidència. 

El càncer és una malaltia que afecta i preocupa cada cop a més persones. Com a resposta a aquesta preocupació, sovint es fan recomanacions dietètiques per a prevenir la malaltia que no tenen prou aval científic que les sustenti. Amb aquest article, des del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), volem donar a conèixer aquells aspectes sobre dieta, pes i activitat física que han demostrat científicament un efecte sobre el càncer.

En aquest sentit, et traslladem les darreres recomanacions de la WCRF on es defineixen quins aspectes de la dieta, el pes i l’activitat física poden augmentar o disminuir el risc de patir un càncer. El dietista-nutricionista col·legiat és el col·lectiu de referència tant pel que fa al consell dietètic rigorós per la prevenció del càncer, com per establir mesures dietètiques i nutricionals durant la malaltia.

PRINCIPALS RECOMANACIONS PER PREVENIR EL CÀNCER

Realitzar activitat física de forma quotidiana. No oblideu la conveniència de fer activitat física durant un mínim de 30 minuts al dia i limiteu els hàbits sedentaris com estar massa estona asseguts veient la televisió. Caminar, córrer, nedar o anar amb bicicleta a una intensitat moderada, són exemples d’activitat física saludable.

Mantenir un pes saludable. Manteniu el vostre pes tan baix com pugueu, dins dels paràmetres de pes saludable. El Índex de Massa Corporal (IMC) estableix la franja entre 20 i 25 com a pes normal. Podeu calcular el vostre IMC dividint el vostre pes en Kg per la vostra alçada en metres al quadrat. Exemple: 60Kg dividit entre 1,65mts2 = 22 IMC. Tenir sobrepès o obesitat augmenta el risc de patir 11 tipus diferents de càncer.

Evitar aliments hipercalòrics i begudes ensucrades. Limiteu els aliments amb alta densitat calòrica, especialment els processats que aporten un excés de greixos, sucres afegits o bé són baixos en fibra. Eviteu també les begudes ensucrades.

Incrementar la ingesta d’aliments d’origen vegetal. Afegiu a la vostra dieta una amplia varietat de cereals integrals, vegetals, fruita i llegums. Aquests aliments, en contraposició als d’origen animal, haurien de ser la base de la nostra alimentació.

Moderar el consum de carn vermella i evitar les carns processades. Mengeu menys de 500g (el pes es refereix a aliment cuinat) per setmana de carn vermella com bou, vedella, porc o xai. Limiteu al mínim, si en mengeu, la carn processada que per la seva conservació s’ha salat, curat, fumat o se li han afegit conservants químics.

Evitar el consum de begudes alcohòliques. És aconsellable no prendre cap mena de begudes alcohòliques per a prevenir el càncer. Si en beveu, limiteu-ne la quantitat seguint les directrius de la Dieta Mediterrània: màxim una copa al dia les dones i dues copes els homes.

Menjar amb menys sal. Limiteu la ingesta de sal a menys de 6g al dia (2,4g de sodi). Es recomanen dues mesures per fer-ho possible: posar menys sal als aliments i reduir la ingesta de menjars processats sovint amb massa contingut en sal (salaons, conserves i menjars preparats industrials).

Evitar el consum de cereals o llegums contaminats amb fongs. Eviteu els cereals, llegums secs, espècies o fruits secs emmagatzemats durant massa temps i a temperatures massa càlides. Podrien estar contaminats per aflatoxines, unes toxines produïdes per fongs, que augmenten el risc de patir càncer.

Menjar saludablement és millor que prendre suplements per la protecció del càncer. Es recomana que seguiu una dieta equilibrada i saludable enlloc de confiar la prevenció del càncer als suplements nutricionals o alimentaris.

Relació entre dieta i protecció en alguns tipus concret de càncer.  Més enllà de les recomanacions generals, es considera que hi ha prou evidència científica per concloure les següents mesures preventives. La lactància materna durant els primers sis mesos de vida del nadó, protegeix a la mare envers el càncer de mama. Les verdures i la fruita disminueixen el risc de càncer de cap i coll (cavitat oral, faringe i laringe). La fruita disminueix el risc de càncer de pulmó. Els aliments rics en fibra i els cereals integrals redueixen el risc de càncer de budell (colon i recte).

Posar en pràctica aquestes recomanacions pot ajudar-vos a disminuir el risc de patir un càncer. Convé tenir en compte que aquestes recomanacions són útils tant per la prevenció com per aquelles persones que han superat un càncer. L’alimentació i nutrició durant la malaltia s’ha de personalitzar en cada cas segons el tipus de càncer que es pateix i la situació personal de cadascú. No dubteu a contactar amb un dietista-nutricionista col·legiat quan necessiteu que us ajudi un professional qualificat.

Autors: Àngels Ribas, Dietista-Nutricionista Col. Núm CAT000163; José Manuel Sánchez-Migallón Montull, Dietista-Nutricionista Col. Núm CAT00503, ambdós en representació de la Junta de Govern del CoDiNuCat.