Què i com menjar durant el càncer: recepta per atenuar la disfàgia a sòlids

Un dels símptomes d’alguns càncers i efecte secundari del seu tractament oncològic és la disfàgia a sòlids. Es tracta de la dificultat per empassar els aliments sòlids. Avui ens fem ressò de les recomanacions de l’Institut Català d’Oncologia a ‘Què i com menjar durant el càncer‘.

Captura de pantalla 2022-03-11 123541

La disfàgia a sòlids és un dels símptomes més freqüents en els pacients amb tumors de cap i coll, i esòfag. Aquest pot ser el símptoma inicial o, més sovint, relacionat amb el tractament oncològic. En aquest cas, es recomana:

  • Adaptar la dieta a textures líquides com purés o de fàcil masticació com el plàtan
  • Enriquir plats amb aliments d’alt valor energètic o proteïc com oli d’oliva verge o fruits secs en pols o clares d’ous
  • Fer àpats de petit volum i si és necessari utilitza una cullereta de postre
  • No beure massa líquids durant els menjars

 

Avui compartim una RECEPTA per atenuar la disfàgia a sòlids: BACALLÀ CONFITAT AMB PURÉ DE MONIATO .

Una recepta que permet adaptar la textura dels aliments sòlids, ja siguin presentats com a fàcil masticació o en forma de puré en cas que empitjori la deglució

Descarrega la recepta AQUÍ.

“Què i com menjar durant el càncer” és un projecte de la Universitat de Barcelona que pretén donar pautes senzilles i pràctiques per ajudar a la gestió diària de l’alimentació durant el tractament del càncer en persones adultes. Els materials audivisuals han estat elaborats per la Xarxa de Comunicació Local.