Què i com menjar durant el càncer: recepta per atenuar la disfàgia a líquids

Alguns càncers i alguns tractaments oncològics poden provocar disfàgia a líquids, el terme mèdic per referir-nos a l’aparició de tos o sensació d’ennuegament després de la ingesta de líquids. Avui compartim una recepta de ‘Què i com menjar durant el càncer’ adequada per atenuar aquest efecte.

Quan es pateix disfàgia a líquids, és necessari adaptar la viscositat dels líquids a la recomanada per a cadascú. Les textures poden ser tipus nèctar, mel, o més espès com el púding. Per adaptar la viscositat es poden utilitzar espessidors instantanis comercials o aliments naturals.

entrepa-tou-810x630

És important s’estigui ben despert a l’hora de beure líquids i, en cap cas, es faci si el pacient es troba somnolent. Això l’ajudarà a tenir un millor control de la deglució a l’hora de menjar o beure estar en un ambient relaxat sense distraccions com la televisió, i mantenint una correcta posició corporal assegut al més incorporat possible.

També és recomanable evitar els aliments o els plats amb dobles textures com la sopa de fideus o la síndria, els aliments fibrosos o amb filaments com la pinya i aquells que s’esmicolen fàcilment a l’hora de mastegar, com les galetes o el pa torrat.

Cal mantenir una bona hidratació adaptant la viscositat de tots els líquids que ingereixis durant el dia, ja siguin sucs, aigua, refrescs o brous.

Avui compartim una RECEPTA, elaborada per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, per atenuar la disfàgia a líquids: ENTREPÀ TOU.

“Què i com menjar durant el càncer” és un projecte de la Universitat de Barcelona que pretén donar pautes senzilles i pràctiques per ajudar a la gestió diària de l’alimentació durant el tractament del càncer en persones adultes. Els materials audiovisuals han estat elaborats per la Xarxa de Comunicació Local.