Què és l’oncologia de precisió?

En els últims anys estem assistint a una revolució tecnològica en innovació terapèutica i del diagnòstic del càncer. La medicina actual s’interessa en trobar quins són els gens alterats que provoquen el desenvolupament de tumors per oferir un tractament a la persona malalta que incideixi en aquest material genètic que ha patit mutacions. L’oncologia de precisió va ser la temàtica del webinar del cicle “Diàlegs FECEC: de l’abans al després del càncer” del passat 19 de gener.

dna-g1fbc40600_1920

Durant el webinar el doctor Ernest Nadal, director del programa de tumors toràcics de l’Institut Català d’Oncologia, va explicar que aquesta medicina personalitzada investiga quins són els gens alterats, per exemple, pel tabac, la radiació solar o una infecció, que han modificat el material genètic, per fer una teràpia dirigida al gen concret que ha patit la mutació. “Si aconseguim apagar aquest gen, el tumor remet o disminueix, i el pacient millora molt“, assegura.

Aquestes troballes han revolucionat la mirada dels oncòlegs, que ja no només tenen en compte el tumor d’origen (de colon, de pulmó, etc) a l’hora de prescriure un tractament (quimioteràpia, radiologia, immunoteràpia…), sinó que també investiguen quin és el gen alterat i d’aquesta manera, pot haver l’opció d’oferir una teràpia dirigida més efectiva, amb un fàrmac dissenyat per neutralitzar les cèl·lules canceroses.

Per a la doctora Conxi Lázaro, directora de la Unitat de diagnòstic mol·lecular de l’Institut Català d’Oncologia, les plataformes de seqüenciació massives han permès “fer un salt quantitatiu enorme a l’hora d’analitzar les lletres del genoma humà“.  Abans trigaven mesos i anys en fer-ho. Ara, en canvi, els oncòlegs escullen les dades clínicament més rellevants per al tractament del pacient i així poden obtenir un resultat que permeti establir un tractament diana per al tumor, una medicina personalitzada.

El cicle Diàlegs FECEC continua aquest 16 de febrer amb un altra tema molt interessant: Com gestionar la por a la recaiguda després del càncer.
Més informació aquí