Què és la immunoteràpia? La pregunta que ens fem moltes persones amb càncer

  • La immunoteràpia només és coneguda per 4 de cada 10 pacients amb càncer
  • Gairebé la meitat dels pacients ignora si és una estratègia terapèutica vàlida per al seu tipus de càncer

 

La immunoteràpia, al costat del coneixement de la biologia molecular, ha estat l’última gran revolució en l’abordatge del càncer. Les seves dades esperançadores han despertat l’interès dels col·lectius sanitaris i socials i, sobretot, de les persones que conviuen amb aquesta malaltia. Recordem que, segons els càlculs de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN), el nombre estimat de casos prevalents totals a Espanya, a la fi de 2020, era de 2.265.152 i, l’any en curs, s’estima que hi haurà 276.239 nous casos.

Però les persones amb càncer què sabem de la immunoteràpia? Per a respondre a aquesta pregunta, Fundació MÉS QUE IDEES va presentar en 2019 l’estudi de recerca social: “Immunoteràpia i càncer: coneixement, expectatives i experiència dels pacients” (disponible en www.fundacionmasqueideas.org). Les dades recollides van mostrar que la immunoteràpia no és del tot coneguda per les persones que convivim amb aquesta malaltia i que es confon amb altres tractaments.

El vídeo “Immunoteràpia i càncer: preguntes i respostes”, impulsat per la Fundació, té el propòsit de resoldre algunes dels dubtes que moltes de les persones amb càncer tenim entorn de la immunoteràpia. Iniciativa que ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional de Recerques Oncològiques (CNIO), el Grup Espanyol d’Immunoteràpia (GEIT) de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI) i el Grup Espanyol de Teràpies Inmuno-Biològiques en Càncer (GÉTICA), i el suport de l’aliança de les empreses Merck i Pfizer.