El Ioga es va originar a l’Índia fa centenars d’anys com una disciplina per assolir la salut des d’una perspectiva holística que integra el cos, la ment i les emocions. Si bé a occident la part més coneguda és la física, el Ioga té diferents formes i vessants de pràctica que involucren estudis filosòfics, meditació, cants i, per descomptat, també la pràctica de postures (âsanas) i exercicis de respiració (pranayames).
PER QUÈ EL IOGA ONCOLÒGIC?
Al Ioga Oncològic precisament abordem aquestes dues últimes pràctiques. Per què? Perquè a través de les postures i el moviment millorem les condicions físiques del cos que està sent afectat per la malaltia i intervingut pels tractaments. La respiració és la porta d’entrada al nostre sistema nerviós per relaxar les emocions i els sentiments que emergeixen durant un procés oncològic.
EN QUÈ CONSISTEIX?
Moltes vegades em pregunten quina diferència té el Ioga Oncològic respecte d’un altre tipus de pràctiques de ioga. Per respondre aquesta pregunta m’agradaria anar de la “forma” al “fons”.
En el pla físic adaptem les postures a les necessitats de cada persona, per això treballem amb grups petits. En general recomano un màxim de vuit persones per oferir un tracte personalitzat. Això no obstant, més enllà de les lesions provocades per les cirurgies i els efectes dels tractaments que poden ser comuns als diferents tipus de càncer, tenim en consideració que cada cos és una història i que, per tant, necessita ser abordat d’una manera diferent. És a dir, hi ha limitacions relacionades directament amb les condicions físiques, però alhora aquestes limitacions poden ser expressions d’emocions contingudes al cos.
Per exemple, una persona amb càncer de pit pot tenir mobilitat reduïda del braç com a conseqüència de la cirurgia o, inconscientment, limitar el moviment del braç per por al dolor provocat per la cirurgia o com una reacció davant del que està vivint a causa del càncer. En totes dues circumstàncies treballem amb suports (blocs, mantes, cadires) que faciliten la pràctica de postures, però, en el primer cas està dirigida a la rehabilitació física i en el segon a reconstruir un espai de seguretat per a la relació amb el cos que, progressivament, promogui l’alliberament de les emocions atrapades. És així com transitem de la “forma” al “fons”.
Perquè aquest trànsit passi, és important crear un entorn de confiança que s’aconsegueix, d’una banda, gràcies al llenguatge. Un llenguatge que convida i suggereix, perquè cada persona pot triar fer allò que li fa sentir bé. No hi ha normes sinó variacions i possibilitats.
LA IMPORTÀNCIA DE PRACTICAR EN COMPANYIA
D’altra banda, un element fonamental és la companyia, estar envoltat de persones que travessen una situació semblant, amb qui pots compartir experiències, inquietuds i estats d’ànim sense embuts ajuda, ajuda molt.
LA RESPIRACIÓ: AL NOSTRE ABAST EN QUALSEVOL MOMENT I LLOC
La respiració és una meravellosa medicina que sempre està al nostre abast. Conèixer, modelar i controlar la respiració ens ajudarà a regular les nostres emocions i a connectar amb el que està succeint al nostre voltant, en lloc de deixar que la ment es capfiqui en les nostres pors, creant i recreant situacions inexistents i anticipant problemes on potser no n’hi ha. És un repte difícil d’assolir, però si ho aconseguim almenys durant la classe de ioga ja és prou i, si gràcies a la pràctica contínua, aconseguim que respirar i centrar-nos en el present trobi un espai a la nostra quotidianitat és fantàstic.
Així, el Ioga Oncològic ens ensenya a habitar el nostre cos en harmonia i a “respirar la nostra vida” amb llibertat.
PRÀCTICA IOGA ONCOLÒGIC A KĀLIDA SANT PAU
En el Centre Kālida oferim sessions i cursos de Ioga a persones per a persones amb càncer. Ambdues activitats estan especialment adaptades per tal d’alleujar les malalties provocades pels tractaments o la cirurgia. Sempre es desenvolupen en grups reduïts per poder assistir de forma personalitzada i promoure un espai de tranquil·litat i reconnexió que ajudi a assolir l’harmonia cos-ment.
Per consultar dates, accediu al calendari d’activitats.