Psicooncologia, una necessitat per a pacients i professionals

Els experts ja consideren la piscooncología com una subespecialitat, encara que no hi hagi una titulació acadèmica que la reconegui. La seva aportació importa cada vegada més als pacients, als metges i altres professionals sanitaris que tracten amb malalts oncològics, i als propis psicòlegs. Demostra un gran valor afegit amb beneficis clars.

psicooncologia

El pacient que rep suport psicològic s’entén millor la seva realitat i disminueix la seva ansietat, el que li proporciona major serenitat per emprendre el tractament. El professional aprèn a manejar situacions difícils amb persones, en molts casos, trencades emocionalment i al mateix temps a prendre les mesures necessàries per a una autoprotecció efectiva.

Més cursos
Tot això ha augmentat l’interès per aquesta disciplina i estan organitzant alguns cursos dirigits a professionals sanitaris a Madrid, Catalunya i Andalusia. A Galícia, des de l’1 d’abril i fins al 21 de maig, s’impartirà el primer a la seu de la Fundació María José Jove, a La Corunya. Estarà a càrrec d’un equip de 12 especialistes dirigits per Maria Comillas, psicòloga de la Clínica Illescas de Madrid i postgrau en psicoteràpia aplicada al pacient oncològic per l’Hospital Universitari Quirón de Madrid, i Magali Dousson, psicooncòloga de l’Hospital de la Zarzuela i professora de la Universitat Cardenal Cisneros de Madrid. L’acceptació suscitada s’evidencia en el fet que les 24 places que hi havia es van esgotar fa més d’una setmana i la Fundació ha obert una llista d’espera.

“L’ajuda psicològica ha de formar part de l’atenció integral al pacient, ha de ser com la consulta d’infermeria, que el pacient la tingui si la necessita”, assevera Maria Comillas, que subratlla que el 47 per cent dels malalts oncològics recorren durant la seva malaltia o després de la mateixa a un psicòleg o psiquiatre. No obstant això, les mancances són encara moltes i la veritat és que algunes unitats no poden oferir-la. Així, l’informe Recalom (Recursos i Qualitat en Oncologia Mèdica), elaborat per la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica i presentat a l’octubre de l’any passat, indica que disposen de psicooncòleg el 70 per cent de les unitats d’oncologia del nostre país i que només el 40 per cent està finançat pel Sistema Nacional de Salut.

A més, els que compten amb un especialista tenen tal quantitat de pacients que és impossible cobrir tota la demanda: “A l’Complex Hospitalari Universitari de La Corunya (Chuac), per exemple, entren cada any 1.500 pacients, té ara mateix 25.000 persones amb tractament; són moltes persones encara que hagi psicòlegs “, comenta Comillas. D’aquí, l’oportunitat i la justificació de cursos com el de la Fundació María José Jove, l’objectiu és oferir formació al personal sanitari que veu a pacients oncològics. Aquest aprenentatge és necessari -explica l’experta – “perquè tracten amb malalts molt vulnerables, amb una patologia que té una gran càrrega emocional, i necessiten saber gestionar situacions tenses, l’ansietat, la desesperació, o contestar preguntes incòmodes”.

També han de conèixer les eines que els ajudaran a protegir-perquè la motxilla emocional que es va omplint durant la seva jornada laboral es quedi a la consulta i no la portin a casa. “És important tenir equip amb el qual poder bolcar l’angoixa per obtenir ajuda i practicar totes les activitats que contribueixen a una bona salut mental: mantenir relacions socials, fer exercici i cuidar el temps d’oci”, recomana Comillas.
Per donar suport al pacient, és essencial entendre quins són els factors que li estan afectant més, sobre els quals cal treballar amb més intensitat:

“Hi ha persones que no tenen amb qui parlar i volen desfogar-se, altres que necessiten saber com explicar-ho als seus fills, altres dormen malament …”. El treball sobre la faceta psicològica dels pacients els permet abordar el seu tractament amb més assossec, entendre millor les seves circumstàncies i les mesures terapèutiques que es van a adoptar, rebaixar l’angoixa i descansar millor.

Els familiars conformen un altre front en la guerra contra el càncer, en la qual es veuen involucrats pràcticament des del principi. Maria Comillas advoca perquè tinguin accés a ajuda psicològica, ni que sigui durant una sessió per encaixar millor una situació nova que impacta fortament en les seves vides: “És important que els familiars no se sentin culpables per no saber què fer, fer-los entendre que els pacients no són nadons, que han d’ajudar però mantenint la seva activitat, també la d’oci. Professionals i familiars han de cuidar-se “.

Malalts amb un abordatge psicològic diferent
Els experts han trobat diferències entre els malalts oncològics i altres pacients amb trastorns que necessiten d’ajuda psicològica, segons el que confirmat per María Comillas. La principal és que la mort està constantment en el seu pensament: “Encara que moltes persones aconsegueixen superar la malaltia, el càncer se segueix associant amb mort i senten que la seva vida està en joc; això està permanentment en els seus caps”. L’abordatge psicològic, per tant, ha de ser diferent; les solucions no poden demorar-se: “El professional ha de manejar bé els conceptes de la mort i la por, i ha d’intentar que les respostes els arribin a aquests pacients amb més rapidesa”.