Prohibir fumar al cotxe i en terrasses i encarir el tabac, les claus del pla de Sanitat

Sanitat demana aportacions científiques i mèdiques al pla, i a les comunitats autònomes, per arribar a un “acord nacional” amb tots els partits

non-smoker-g5a65875ac_1920

Les persones que fumen cada cop tindran menys llocs on encendre’s una cigarreta si prospera el pla que està elaborant el govern espanyol d’acord amb les comunitats. Els principals canvis que planteja són prohibir fumar dins del cotxe i a les terrasses i apujar el preu del tabac. L’objectiu: reduir el nombre de fumadors a Espanya. Del 25% actual, al 5% el 2040.

Es tracta de reduir el consum de tabac, un descens que s’ha estancat després del gran descens de fa 10 anys. Va ser aleshores quan es va prohibir fumar als interiors de la restauració i abans, el 2006, al lloc de feina.

El govern espanyol, conscient del retard que porta en la lluita contra el tabac, en gran part a causa de la pandèmia de la covid, ha donat a conèixer l’esborrany del seu Pla d’Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme, que vol complir els pròxims 4 anys.

Les 119 pàgnes del text preliminar s’han enviat a societats mèdiques i científiques, així com a les comunitats autònomes, perquè facin les seves aportacions al pla abans del dia 15 d’aquest mes.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit que es vol aconseguir una “generació lliure de tabac” a Espanya, un objectiu que vol que sigui compartit per tots els partits, i així “establir un acord nacional sobre la prevenció del tabaquisme amb el suport dels grups parlamentaris.

A més de les revisions legislatives, el pla preveu “impulsar la revisió de la fiscalitat” de manera que sigui més car fumar en totes les seves modalitats.

El Ministeri pretén revisar el preu de les cigarretes i que el cost d’altres productes, com el tabac de cargolar, les cigarretes electròniques o les xixes, estiguin gravats amb la mateixa fiscalitat. Hisenda, però, també hi haurà de dir la seva.

Una de les novetats respecte a altres plans del tabac és que aquest esborrany inclou obertament la necessitat de buscar “alternatives al cultiu del tabac” a Espanya i consideracions mediambientals respecte a l’eliminació de residus, com ara ampliar la prohibició de fumar en platges, cosa que ajuda a l’eliminació d’uns residus -les burilles- que afecten greument l’ecosistema marí.