Present i futur del càncer de pròstata

junts-contra-el-cancer-dia-mundial-cancer-de-prostata

Aquest 11 de juny s’ha celebrat el Dia Mundial del Càncer de Pròstata, el tumor més prevalent en homes. L’any 2022, per commemorar aquesta jornada, vam dedicar una sessió del “Cicle Diàlegs FECEC: de l’abans al després del càncer” a aquest tipus de tumor. Pots recuperar aquí aquest vídeo.

La Dra. Begoña Mellado, de la Unitat d’Urologia del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic , i Mati Segura, sexòloga, terapeuta sexual i de parella, van aportar la seva visió com a professionals; mentre que Alfons Cabrera, pacient, va compartir el seu testimoni. Aquest conjunt de mirades ens va acostar a la realitat present del càncer de pròstata i les perspectives de futur.

El càncer de pròstata és el tumor que es forma en els teixits de la glàndula de l’aparell reproductor masculí que es troba a sota de la bufeta i davant del recte. La seva mida és similar a la d’una nou i envolta una gran part de la uretra (el tub que condueix l’orina a l’exterior des de la bufeta). 

Aquest tipus de càncer és el tipus de tumor maligne més freqüent entre els homes. Les projeccions del 2017 inclouen 5.070 casos anuals a Catalunya Des de 1994, la incidència d’aquest tumor ha augmentat un 3,3% mentre que la mortalitat disminueix un 3,1% anual. La mortalitat se situa en 779 defuncions anuals, essent la supervivència relativa del 90,8%  als 5 anys. Es calcula que prop de 29.000 homes en tota Espanya seran diagnosticats d’aquest tipus de tumor en 2023, segons xifres de la SEOM.

Autor: FECEC