Pot un test genetic prevenir el càncer de mama?

El càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones occidentals. Segons les estadístiques, una de cada vuit dones ho tindrà al llarg de la seva vida (afecta fonamentalment a les fèmines, en homes la proporció és molt baixa: 1 de cada 100 casos detectats). A Espanya, es diagnostiquen al voltant de 26.000 d’aquests tumors cada any, segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), però, tot i la incidència, si es detecta a temps, és curable en un 90% dels casos.

cancer-mama

Tot i que encara no hi ha tractament preventiu ni vacuna per a aquesta malaltia, sí que hi ha estils de vida que minimitzen els factors de risc (l’obesitat, el sedentarisme o la diabetis, entre d’altres) i algunes accions que podem realitzar perquè, en cas de patir- , el diagnòstic sigui precoç i, per tant, més fàcil de combatre. Ana Lluch, cap d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València i vocal del Grup d’Investigació en Càncer de Mama (GEICAM), Agustí Barnadas, director del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, i la investigadora del Centre Nacional d’Epidemiologia de l’Institut de Salut Carlos III, Marina Pollán, expliquen què fer per posar-li límits a la incidència d’aquest càncer.

1. Quin tipus de dieta ajuda?

Un estudi publicat al British Journal of Cancer, realitzat per 15 centres hospitalaris espanyols i un alemany, va observar que “seguint la dieta mediterrània, es reduïa la influència de determinats tipus de tumors a la mama”. Barnadas la defineix com “una dieta rica en vegetals i fruites, en llegums, en oli d’oliva, i baixa en greixos saturats, en carns vermelles i processades, així com en sucres refinats”. A més, aconsella no beure ni fumar, reduir la ingesta d’hidrats de carboni i elevar el consum de peix, sobretot blau. També recomana afegir “certa activitat física, que pot ser, per exemple, caminar a ritme ràpid durant 45 minuts al dia, sis dies a la setmana”.

Les raons per les que aquest tipus d’alimentació és útil contra els tumors no estan clares. Segons Marina Pollán, coordinadora del treball, “hi ha estudis que relacionen el consum d’oli d’oliva amb la protecció enfront del càncer, igual passa amb els àcids grassos presents en el peix blau i les verdures”. Quin és el principi actiu és una cosa que continua investigant-se.

Se sap, en canvi, que el sucre processat “dispara la producció d’insulina i d’altres hormones que augmenten el risc de càncer de mama i altres tumors”, afirma Pollán. També hi ha “bastants estudis que parlen que l’alt consum de carn i aliments processats és perjudicial. Podria ser degut a algun element conservant, a part del contingut de greixos no beneficioses. També és clau el tipus de cocció: si la carn es crema, es produeixen substàncies que poden resultar cancerígenes “, apunta l’experta.

2. Com puc autoexplorar-me?

La doctora Lluch aconsella a les dones, sobretot a les més joves, que aprenguin a autoexploracions. Per a aquesta professional, qualsevol alteració que trobi s’ha de comunicar al metge, que serà l’encarregat de fer les exploracions i mamografies corresponents. Com més aviat es detecti un tumor, més senzill serà el tractament: “la cirurgia serà menor i no caldrà perdre la mama. Això és el que succeeix en entre el 55 i el 60% dels càncers “, explica l’oncòloga.

Per realitzar l’autoexploració mamària cal col·locar-se davant un mirall, com explica, a la seva pàgina web, la Conselleria d’Igualtat, Salut i Polítiques Socials de la Junta d’Andalusia. Primer, cal deixar els braços rectes i pegats al cos per girar el tronc a banda i banda i, així, observar si hi ha algun bony o algun canvi en el color o textura de la pell.

Després, s’han d’aixecar els braços per comprovar si el contorn dels pits és uniforme i si s’eleven de la mateixa manera. Després d’aquest pas, i millor tombada, cal palpar cada mama amb la mà contrària usant el rovell dels dits i realitzar moviments circulars des de la part externa cap al mugró, que caldrà prémer per comprovar si surt algun líquid. L’autoexploració conclou a les aixelles. Si es detecta alguna anormalitat, haurà de consultar immediatament amb el metge. Aquest vídeo viral li explica com fer-ho, sense cap dubte.

Això sí, el moment per fer-ho també és determinant, ja que les mames pateixen variacions durant el cicle menstrual. Els millors dies per realitzar l’exploració són des del moment en què baixa la regla fins a “set o vuit dies després” de la finalització de la menstruació, indica la doctora Lluch.

3. Exploració mèdica, a partir de quina edat?

L’exploració mèdica és el mètode més eficaç, independentment de l’edat de la dona, asseguren els experts. Si s’han complert 45 anys, l’oncòloga Lluch insisteix en la importància d’acudir a les campanyes de diagnòstic precoç, de caràcter públic i gratuït, posades en marxa en totes les comunitats autònomes.

En algunes regions, estan dirigides a dones majors de 45 (com Navarra, la Rioja, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana) i, en altres, a les quals han arribat als 50. Els departaments de sanitat pública criden a les dones d’entre 50 i 69 anys bianualment, un temps suficient per diagnosticar el càncer en una fase inicial, segons l’opinió de la doctora Lluch, ja que només “entre el 10 i el 15% dels càncers de mama apareixen en menors de 45 anys” , assegura. hi ha casos concrets, però, en què la freqüència ha de ser més gran, com per exemple, si hi ha antecedents familiars de càncer de mama.

4. I quan és recomanable fer-se un estudi genètic?

“Si hi ha càncer de mama o d’ovari en la família, sobretot en la mare o les germanes, les probabilitats d’un tumor són grans, però tampoc cal generar alarma”, explica Lluch. Les anàlisis esbrinaran si la pacient ha heretat la malaltia o si pateix una mutació genètica que s’eleva fins a un 80% la possibilitat que el càncer es desenvolupi.

Aquest va ser el sonat cas de l’actriu Angelina Jolie, “portadora de la mutació d’un gen (BRCA), que predisposava al càncer de mama i d’ovari, de manera que va optar per la mastectomia preventiva (extirpació de gran part de la mama i del teixit mamari) i l’extirpació dels ovaris, per minimitzar els riscos “, descriu Barnadas. Després de la decisió d’aquesta famosa, es va crear el que es va anomenar ‘efecte Jolie’, i els especialistes es van queixar que moltes pacients demanaven tractaments així d’agressius sense necessitar-los. l’oncòleg considera que no en tots els casos aquest procés és necessari: és una opció que s’ofereix a les pacients amb una predisposició genètica molt alta, encara que també es pot optar per la quimioprevención (el subministrament de medicaments com el tamoxifèn) i una observació més gran.

Per Lluch, hi ha altres factors de risc davant els quals cal estar atenta: haver tingut la regla molt jove, no tenir fills, no donar-los el pit, patir alteracions atípiques en la glàndula mamària, una menopausa tardana o haver rebut teràpia hormonal substitutiva contra la menopausa durant més de cinc anys. El diagnòstic precoç, com ja hem vist, és crucial. Gràcies a ell, cada any augmenta en un 1,4% la supervivència a aquest tipus de càncers. Una vida sana, l’autoexploració, el coneixement dels factors de risc i acudir al metge davant de qualsevol anomalia poden marcar la diferència.