“Pintar mandales produeix una calma interior que ajuda a afrontar l’acompanyament”

Maria Àngels Cassany és pintora de mandales per l’ànima. En aquesta entrevista, la pintora explica que per a ella, un mandala,  és la culminació de totes les seves creences, destins però, sobretot, emocions. Un mandala, per a ella, és pintar i/o dibuixar l’ànima en tota la seva essència i l’ajuda a interpretar estats de l’ànima. Cassany va participar com a ponent a la taula rodona ‘Propostes per cuidar-se’, en motiu de la XII Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic que va tenir lloc el 7 de maig.

angels cassany

– Explica’ns què fas o la tècnica que imparteixes. 

Dibuixo i pinto mandales, i escric missatges per l’ànima. Sóc autodidacta. Utilitzo diferents tècniques des de llapis  de colors, retoladors, acrílics i tècniques mixtes. Imparteixo tallers de pintar mandales com a voluntària i en el banc del temps.

-Què és un mandala?

Mandala és una paraula que ve del sànscrit (antiga llengua culta de la Índia), i significa roda o totalitat. Els mandales representen un tot, o sigui l’univers, tant l’exterior com el nostre propi univers interior. Son geometries sagrades de l’ànima.

 – Per què serveix? 

Serveix per conèixer-nos millor, mitjançant la meditació activa i el silenci. Es prendre consciència d’on som i el que volem.

– Quins efectes provoca sobre la persona beneficiària? 

Els que cadascú crea per ell mateix, es com un alliberament i un viatge cap a la seva essència. El que jo faig per a altres persones, els provoca pau, dolçor, emoció. És com mirar-se al mirall per primera vegada. És retrobar-se.

– Quina aplicació té en casos concrets, com per exemple, en voluntaris que es dediquen a acompanyar malalts oncològics? 

Fins aquest moment, no puc opinar, perquè no he fet cap taller per voluntaris del camp oncològic.

– Com creus que els pot beneficiar?

Estic segura que l’experiència de pintar mandales els produeix una calma interior i ajuda a afrontar l’acompanyament. En altres tallers que he impartit a part de gaudir-ne, els aporta tranquil·litat, redueix l’estrès, millora la memòria i la concentració, i els dóna un coneixement profund d’un mateix.

– Cuidar-se un mateix, no només és extensiu als voluntaris. Quins consells donaries a qualsevol persona per millorar el seu benestar en el dia a dia?

Que intentin autoconèixer-se, sigui quina sigui la seva preferència, però que facin alguna activitat relacionada en l’àmbit holístic, cos-ment-esperit. La meditació, el Qigonc, els mandales, el ioga, el caminar conscientment.

 – Has participat a la Trobada d’enguany. Com a ponent de la taula rodona, ens en pots fer una valoració? 

Vull felicitar els organitzadors de l’acte per la seva pulcritud i bon fer en l’organització de la trobada, em vaig sentir molt còmoda des de el principi i crec que tothom en va sortir beneficiat d’alguna manera. Els temes que es varen tractar en tota la jornada varen ser molt interessants.