Operació pionera al Trueta a una pacient amb càncer d’esòfag

El servei de digestologia de l’hospital Josep Trueta de Girona, en col·laboració amb el servei de cirurgia general i digestiva, ha dut a terme una intervenció pionera en una pacient de 55 anys afectada per càncer d’esòfag.

El Trueta extirpa càncers en fases inicials del sistema digestiu per via endoscòpica Foto: ICS GIRONA.
El Trueta extirpa càncers en fases inicials del sistema digestiu per via endoscòpica Foto: ICS GIRONA.

La novetat d’aquest cas radica en el fet que la intervenció es va fer per via endoscòpica i extirpant-li només el recobriment intern de l’esòfag i no l’òrgan sencer, com s’hauria fet en una operació convencional. En aquest cas, s’ha extret, a través de la boca, la meitat del recobriment intern de l’esòfag, un teixit de vuit centímetres de llargada que revestia tota la circumferència de l’òrgan.

La intervenció va durar cap a tres hores i la pacient es recupera favorablement. Des de l’any passat el servei de digestologia potencia l’aplicació de tècniques d’endoscòpia per a neoplàsies incipients de còlon, estómac i esòfag, que són càncers que, tot i estar en estadis inicials, tradicionalment s’eradiquen amb cirurgia convencional, la qual cosa allarga el procés de recuperació del pacient. Amb la nova tècnica, cada any es podrà fer un centenar d’intervencions endoscòpiques i d’aquesta manera s’evitarà la cirurgia oberta.