Mireia Coma-Cros és professora de ioga per a persones amb càncer i malalties cròniques a la Fundació Oncolliga. “Als pocs dies de confinament vaig entendre que les persones que venien a les meves classes, a l’estar en alt risc, trigarien molt a poder tornar a participar d’una activitat grupal”, explica. “La seva situació era doblement difícil, de manera que vaig decidir crear llavors un canal de YouTube perquè així, persones en aquesta mateixa situació, poguessin rebre els amplis beneficis del ioga des de casa”, detalla.
Quins beneficis aporta el ioga als malalts de càncer?
El ioga és una pràctica que s’ofereix actualment en els millors hospitals del món per tal d’ajudar a reduir els símptomes i els efectes secundaris dels tractaments en totes les etapes del procés oncològic. Entre altres coses, es demostra que ajuda a gestionar els efectes psicològics i emocionals associats a el càncer, redueix l’ansietat, la depressió, l’estrès, l’insomni (reduint la medicació), la inflamació, la fatiga, el dolor, la pressió arterial, els nivells de sucre de la sang, reforça el sistema immunològic, la qualitat òssia, millora la salut de el cervell, la massa muscular, etc
I quins beneficis extra pot aportar als malalts practicar-lo durant el confinament?
La situació actual fa que les persones que estan en un procés oncològic s’enfrontin a una doble dificultat. D’una banda hi ha les complicacions socioeconòmiques òbvies que el confinament comporta i, d’altra, el fet d’haver de sumar al seu. Això, de per si, fa augmentar els nivells d’ansietat, por i depressió. A més, per mantenir el bon funcionament dels sistemes que regulen l’organisme és necessari exercitar el cos.
Practicar ioga durant el confinament permet realitzar un exercici suau, tranquil i molt adaptat i, alhora, harmonitzar les funcions internes de l’organisme, equilibrar el sistema nerviós i estabilitzar i asserenar la ment “. És una fantàstica manera de cuidar-se i crear un espai de pau que ens ajudarà a millorar el nostre benestar.
Va dirigit a totes les edats o és més adequat per a malalts adults?
El ioga és una pràctica que aporta amplis beneficis Independentment de l’edat. Hi ha hospitals internacionals que l’ofereixen a població infantil i adolescent amb èxit. En els meus vídeos on-line em dirigeixo a adults, però, altres edats són igualment benvingudes. Una bona idea seria que els joves que es troben en aquesta situació puguin fer aquesta pràctica en família. Hi ha estudis que demostren, per exemple, que la pràctica de ioga genera la segregació d’oxitocina, una hormona que promou els llaços afectius i la confiança.
Les noves tecnologies són bones per transmetre el ioga durant el confinament?
Personalment sempre m’havia resistit a oferir classes de ioga en línia, però, a l’hora de fer-ho m’he trobat amb una grata sorpresa. El confinament està creant la necessitat de fer alguna cosa per un mateix que proporcioni equilibri físic i mental. Les classes de ioga en línia, igual que altres pràctiques similars, són un suport ideal per promoure aquest hàbit a la llar de cadascú ”
A més és molt còmode i dóna llibertat, es pot fer quan un vol. Des que he creat el canal de YouTube rebut missatges de persones agraint la iniciativa. Em diuen que els ajuda a poder portar millor aquesta estranya situació. Molts d’ells repeteixen els vídeos diverses vegades. Potser no s’estan donant compte, però estan creant un hàbit que els va a ajudar sempre a trobar-se millor, el de practicar cada dia una mica de ioga des de casa. És una de les coses bones que ens deixarà aquesta situació.