Oncolliga Girona ofereix perruques a baix preu a dones amb tractament oncològic

Guapes i valentes. Amb aquest lema la Fundació Oncolliga de Girona ha començat una campanya de perruques solidàries que pretén ajudar les dones que perden el cabell a causa dels tractaments oncològics. “Per a una dona, el cabell és feminitat, és bellesa, és identitat”, recorda Núria Agudo, psicooncòloga de l’entitat. És per això que la pèrdua de cabell suposa un xoc molt important per a les dones que ho pateixen. “Hi ha dones que ens expliquen que donen més importància al fet de no tenir cabell que a l’operació”, explica Lluïsa Ferrer, presidenta d’Oncolliga Girona.

Seu de l'Oncolliga, que està a Pedret. Tot el matí hi són. Reportatge d'un banc de perruques que ha fet l'Oncolliga. Tenen una sala on us posaran les perruques i amb mirall per fer la foto que il·lustrarà el tema. El tema foto  Reportatge d'un banc de perruques que ha fet l'Oncolliga.  Careto: No  Foto: quim puig 1226#Quim Puig
La Fundació Oncolliga Girona ha habilitat una sala perquè les dones interessades es puguin emprovar les perruques, Foto: QUIM PUIG.

“La família et diu que el cabell és el de menys perquè ja tornarà a sortir, però no és el de menys i nosaltres els fem veure que és normal que els preocupi aquest tema. És una qüestió que angoixa molt i que fa molta por”, destaca Agudo. I és que la psicòloga és conscient que amb la pèrdua de cabell “és realment quan sents que estàs malalta i quan estàs estigmatitzada per una malaltia com el càncer”. “Entre les cicatrius, la cirurgia i el tractament que fa que et trobis malament, que a sobre t’hagis de veure sense cabell… Intentem no frivolitzar la situació però normalitzar-la una mica perquè es vegin una mica millor”, afegeix.

Amb aquest objectiu la fundació ha decidit posar en marxa un programa que permet oferir perruques noves o de segona mà a preus molt assequibles. “Una perruca de cabell natural, al mercat, se’n pot anar cap als 1.200 o 1.300 euros i una de cabell sintètic pot estar entre els 200 i els 400 euros” explica la psicooncòloga. En canvi, les que ofereix l’Oncolliga (que són sintètiques) en costen entre 80 i 100 i, en cas de tornar-les en bones condicions, l’entitat torna el 20% de l’import inicial. A més, per a qui ho vulgui, també n’ofereixen en préstec per un dipòsit de 40 euros.

La campanya, però, va molt més enllà de l’oferta de perruques i pretén donar suport tant psicològic com estètic a les dones que s’hi adrecin. És per això que, a part d’una psicòloga, també disposen d’una assessora estètica que les
guia: “El primer que fem és una visita d’acollida amb mi i l’assessora estètica amb l’objectiu que se sentin acollides, normalitzar una mica la situació i explicar-los què els pot passar. En aquesta sessió també fem que vegin la perruca. Hi ha dones que no les volen ni mirar ni tocar i en aquesta acollida intentem que la toquin, la mirin, se l’emprovin… que vegin que no passa res” detalla Núria Agudo.

La iniciativa va arribar a través de Roser Estanyol, que, després de superar un càncer de mama, va decidir ajudar les dones que passen per la mateixa situació i va proposar la idea a la fundació, on ja feia temps que hi arribaven dones amb la mateixa preocupació. “Tenim la inquietud de donar suport a la gent en el que necessita i vam decidir posar-nos-hi”, resumeix Lluïsa Ferrer. De moment el programa s’ha instaurat a Girona però la presidenta explica que “quan el tinguem consolidat aquí i tinguem més clares les necessitats de les persones que hi participen ho externalitzarem, com a mínim, als pobles on hi ha l’hospital comarcal”. Ara per ara no es posen cap termini, però avança que “pensem que abans d’acabar l’any com a mínim en algun lloc ja en tindrem”.