Oncolliga creix en serveis i usuaris

La Fundació Oncolliga Girona ha ampliat aquest any el nombre de serveis assistencials adreçats a malalts de càncer de les comarques gironines –ha posat en funcionament la marxa nòrdica terapèutica i l’estètica oncològica integral–, i cada cop són més les persones que els utilitzen.

oncotrail15_-foto-david-fajula

L’any passat, d’acord amb la memòria social, publicada a la revista anual de l’entitat A Prop, es va reforçar el servei de fisioteràpia a domicili amb la incorporació d’un nou professional, gràcies a la qual es van atendre 50 pacients més. Així, es va passar dels 152 atesos el 2106 als 212 el 2017 i es va arribar a les 2.000 visites.

La redistribució de tasques dins de l’equip de psicooncòlegs va permetre també acostar el servei als malalts de la zona de la Selva marítima i al municipi de l’Escala. A més, es va crear un nou grup de suport per a afectades de càncer de mama a Olot que va tenir una gran acollida.

En total, els psicooncòlegs van atendre 686 usuaris –entre malalts i familiars– i van fer més de 3.000 visites. Oncolliga també destaca la feina desenvolupada pels onze voluntaris hospitalaris, que van dur a terme prop de 8.000 visites a malalts ingressats. El servei de drenatge limfàtic va atendre 188 casos, amb un total de 1.850 serveis. I pel banc de perruques, hi van passar 66 usuàries.

D’altra banda, un dels serveis més ben valorats pels afectats i els seus familiars, segons reconeix la presidenta d’Oncolliga, Lluïsa Ferrer, són els pisos compartits situats al barri de Sant Ponç de Girona, al costat de l’hospital Josep Trueta. Des de l’any 2010, un total de 460 famílies s’han beneficiat d’aquest servei i s’hi han fet més de 10.000 pernoctacions. En concret, l’any passat, 44 famílies van aprofitar aquest recurs. Entre tots, hi van passar 753 nits.

Amb relació als nous serveis implantats aquest any, Oncolliga va decidir incloure la marxa nòrdica terapèutica dins del programa de prevenció, amb sessions quinzenals que estan dirigides pels fisioterapeutes de l’entitat, sota la supervisió, en els primers mesos, de la directora de Nordic Walking Girona, Cristina Borràs.

L’objectiu d’aquestes sessions, que es fan a Figueres, Palamós, Olot i Girona i tenen una durada d’una hora i mitja, és evitar que es desenvolupi el limfoedema i minimitzar els danys en cas que s’arribi a produir. El darrer servei que va estrenar Oncolliga, el servei d’estètica oncològica integral, és un programa d’acompanyament dirigit als pacients de càncer que té com a objectiu minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics provoquen sobre la pell i les mucoses i donar recursos per gestionar els canvis estètics i ajudar els pacients a sentir-se millor.

Va a càrrec de l’especialista en estètica oncològica Núria Izquierdo i consta de sis sessions gratuïtes per pacient, amb periodicitat mensual. Es va posar en marxa a finals de maig a Girona i a Olot, i actualment té una quinzena d’usuaris. Es preveu que es posi en marxa a Figueres, Blanes, Palamós i Campdevànol. Formen part d’Oncolliga un total de 90 delegacions, que l’any passat van organitzar 184 activitats, amb les quals es van recaptar 452.531 euros.