Oncòlegs sol·liciten incloure el diagnòstic molecular a la cartera de serveis del SNS

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, el grup OncoRetos reclama a més acreditar els centres per al diagnòstic molecular i crear comitès d’assessorament molecular

microbiology-163470_1280

El grup format per oncòlegs espanyols OncoRetos sol·licita incloure a la cartera de serveis el diagnòstic genètic molecular per a personas amb càncer amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer. Els experts adverteixen de la necessitat de comptar amb biomarcadores predictius d’eficàcia de tractaments per a una implementació “eficaç i sostenible en la Medicina de Precisió (MP) aplicada al càncer”.

Aquest grup, impulsat per la consultora Luzán 5, a més reclama acreditar centres per al diagnòstic molecular i crear comitès d’assessorament molecular. Així ho han presentat en l’informe ‘Medicina de Precisió en Oncologia: una anàlisi de les necessitats i les oportunitats a Espanya’. El document ha estat publicat recentment i compta amb la col·laboració de Bayer, Bristol-Myers Squibb i Roche.

Aquestes recomanacions arriben després d’una revisió dels plans i iniciatives a nivell nacional i internacional. El grup OncoRetos assenyala que “encara queda molt per recórrer en la implantació de la MP aplicada al càncer“. En aquest context, els experts posen especial èmfasi en el camp del diagnòstic molecular.

Una Estratègia Nacional de Medicina de Precisió
Al setembre, el Ministeri de Sanitat va aprovar una convocatòria per a impulsar la infraestructura de Medicina de Precisió associada a la Ciència i la Tecnologia (IMPaCT). Aquesta decisió ha estat celebrada pel grup d’experts. Per a Carlos Mur, un dels quatre directors de OncoRetos, es tracta de “un primer pas prometedor” cap a l’Estratègia Espanyola de Medicina de Personalitzada. Tot i això, Mur reconeix que “a aquesta declaració d’intencions li queda molt recorregut fins a la seva consecució”.

Per aquest motiu, el grup OncoRetos considera necessària una estratègia nacional amb “planificació i dotació de recursos”. El coordinador del projecte, Joaquín Mateo, indica que és necessari que aquesta estratègia garanteixi la qualitat tècnica, criteris d’equitat en l’accés a estratègies de MP per als pacients de càncer”.

“Aquesta estratègia nacional ha de garantir també un ús més eficient dels nous fàrmacs que tant de treball i diners ha costat desenvolupar”. Coordinador del projecte, Joaquín Mateo

Per part seva, Pilar Garrido, directora de OncoRetos, apunta al fet que l’absència d’un pla estatal suposa “una enorme pèrdua d’oportunitat per als pacients”. D’altra banda, el grup OncoRetos assenyala que si no s’abordés en un breu termini de temps, “es perdria l’oportunitat de posicionar-se en l’avantguarda del desenvolupament industrial i tecnològic”.

Línies estratègiques
Per a poder abordar la situació amb èxit, el grup d’experts OncoRetos proposa una seri de línies estratègiques per a aconseguir una implementació sostenible a Espanya. La seva principal recomanació és incloure en la cartera de serveis la determinació dels biomarcadores rellevants per a la presa de decisions terapèutiques sobre aquells fàrmacs ja aprovats.

Els experts indiquen que s’ha d’assegurar un pla logístic i de finançament per a la realització de test dins del mateix sistema de salut. Així, Boi Ruiz, codirector del grup, conclou que “la cartera de serveis ha de ser dinàmica i flexible. D’aquesta manera, podria “ser revisada amb agilitat per a adaptar-se a les necessitats”, indica. A més, Ruiz considera “de sentit comú” que l’aprovació d’un medicament, la indicació del qual vagi lligada a un test de biomarcadores, l’inclogui d’ofici en la prestació.

D’altra banda, aconsellen també que la realització dels test diagnòstics es dugui a terme en centres acreditats. En aquest sentit, per a ajudar a la interpretació d’aquests test proposen la creació de comitès d’assessorament molecular que ajudin a la interpretació dels test i a la presa de decisions.

Josep Tabernero, un altre dels experts de OncoRetos, posa l’accent a assegurar un accés a test i tractaments en condicions d’igualtat. Això hauria de garantir-se “independentment del moment o el lloc on es rebi l’atenció sanitària”, assenyala.

“El finançament per a la implementació de la medicina de precisió ha d’estar associada a les necessitats dels pacients”. Josep Tabernero, oncòleg del grup OncoRetos

Inequitat en l’accés a la MP
El grup OncoRetos considera que és possible “pal·liar manques i desigualtats observades a Espanya en la implantació i en l’accés a la MP”. Els experts indiquen que el diagnòstic molecular no està a l’abast de tots els centres hospitalaris. Això es deu a l’heterogeneïtat de la incorporació d’aquestes tècniques entre hospitals. Per això, indiquen que existeix un accés desigual al diagnòstic i, per tant, al fàrmac en funció del lloc on rep tractament el pacient.

A més, els experts destaquen que si bé l’aprovació de fàrmacs es regeix per estrictes programes de revisió de la qualitat de les dades, no s’exigeixen processos de qualitat similars per a la incorporació de nous tests lligats a aquests medicaments”. Això és pel fet que no existeix un procediment estandarditzat, ni un marc regulador específic per a l’avaluació, implementació o finançament dels test de biomarcadores, assenyalen en el document.

Per tot això, urgeixen a l’administració a establir un marc regulador específic per a la implementació i finançament de la MP a Espanya. Segons els experts, aquesta mesura suposarà una millora en l’atenció a dels pacients i un impuls en creixement econòmic. En l’elaboració de l’informe han participat, al costat dels directors i el coordinador, reconeguts experts com Josep María Borrás, Miguel Ángel Calleja, Ana Fernández-Teijeiro, Ramón García Sanz, Dolores Illa, Rafael López, Miguel Martín, Joaquín Martínez, Xavier Matías-Guiu, José Palacios, Sarai Palanca o Ruth Vera.