Oncòlegs alerten que la contaminació genera càncer de pulmó en persones no fumadores

La contaminació de l’aire i les partícules vinculades al canvi climàtic afavoreixen l’aparició de càncer de pulmó en persones no fumadores, segons una investigació presentada el passat cap de setmana al congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) a París.

L’estudi l’han elaborat científics del Francis Crick Institute and University College London i mostra que tant les partícules dels tubs d’escapament dels cotxes com el fum dels combustibles fòssils promouen canvis cancerosos en les cèl·lules de les vies respiratòries, causant més casos de càncer de pulmó de cèl·lules no petites entre la població que mai ha consumit tabac.

Air polluted city monotone landscape photography
Foto: Rawpixel – Freepik

Segons l’oncòleg i coordinador de la investigació Charles Swanton, la presència del gen EGFR mutava, com a mínim, en la meitat de persones no fumadores amb càncer de pulmó. La mostra, realitzada a mig milió de persones residents a Anglaterra, Corea del Sud i Taiwan, revela mutacions en els gens EFGR i KRAS de les cèl·lules, causades per la contaminació. Swanton, però, reconeix que “la pol·lució causa menys casos de càncer de pulmó que el consum de tabac i, si bé no podem controlar el que respirem, sí que podem prendre una decisió sobre l’hàbit de fumar”.

La mutació dels gens EGFR i KRAS estan presents també en el teixit pulmonar normal (entre un 18% i 30%) causada, segurament, per l’envelliment, però un cop s’esposen aquestes mutacions a la contaminació, s’observen més casos de tumors.

El següent pas dels investigadors és esbrinar perquè les cèl·lules amb mutacions es tornen cancerígenes i d’altres no. També es plantegen treballar en la detecció precoç i les lesions precancerígenes i intentar revertir-les amb medicaments.