Oberta la convocatòria de la 31a edició del Premi Voluntariat

El Departament de Drets Socials convoca el Premi Voluntariat 2024 dirigit a les entitats de voluntariat censades al Cens d’entitats del voluntariat de Catalunya en la data de publicació de la convocatòria, que en aquesta edició és abans del dia 19 de juny de 2024.

El període de presentació de les sol·licituds comença el 19 de juny a les 9.00 hores i acaba a les 15.00 hores del dia 17 de juliol de 2024. Els projectes, programes o iniciatives a premiar s’han d’haver implementat, totalment o parcialment, durant els tres anys naturals anteriors al 2024.

La presentació cal fer-la de manera telemàtica a través d’aquest enllaç. El formulari està disponible al portal de tràmits de la Generalitat de Catalunya, o accedint a la pàgina web del voluntariat de Catalunya. Cal que el representant legal de l’entitat, o la persona degudament autoritzada, disposi d’un certificat electrònic vàlid. Podeu consultar els certificats electrònics vàlids a l’apartat web Vull identificar-me digitalment.

Els guanyadors/es del Premi es faran públics en el marc de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat, que té lloc a finals d’any. S’informarà convenientment a les entitats premiades del dia, el lloc, l’hora i el format de commemoració del Dia Internacional del Voluntariat.

Temàtica i dotació

Enguany, el Premi Voluntariat 2024 premia els projectes de voluntariat dissenyats i implementats a partir de l’acció social amb una visió transversal.

S’entén per “acció social” l’àmbit d’actuació propi de l’atenció, protecció o cura de les persones o de la promoció de la seva autonomia. Les intervencions pròpies d’aquest àmbit d’acció són aquelles que vetllen per combatre, superar o prevenir factors d’exclusió social vinculats amb mancances materials o immaterials de les persones beneficiàries de l’acció voluntària.

S’entén que tenen “mirada transversal” aquells projectes que incorporen en el seu disseny i/o en el seu procés d’intervenció elements propis d’altres àmbits d’acció, com ara la protecció del medi ambient, l’atenció i cura de la salut, l’equitat de gènere, la promoció o protecció de la cultura, del lleure, l’esport o de la protecció dels animals. Podeu consultar la guia del Premi Voluntariat per a la redacció del projecte o programa i per consultar els tipus de signatura electrònica per fer la tramitació.

El Premi té una dotació anual de 20.000 euros que es distribueix d’aquesta manera:

  • 1r premi: 10.000 euros
  • 2n premi: 6.000 euros
  • 3r premi: 4.000 euros

Podeu consultar les bases aquí. Per a més informació, us podeu adreçar al formulari de contacte de voluntariat.gencat.cat

31a edició del Premi

El Premi Voluntariat neix l’any 1993 i es convoca anualment des del Departament de Drets Socials, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària. El guardó és una mesura de reconeixement del voluntariat recollida en el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat.

El Premi té la finalitat de fer visible un reconeixement social i institucional de l’acció voluntària a Catalunya amb la voluntat de premiar projectes, programes o iniciatives excel·lents en relació amb alguna temàtica concreta relacionada amb el voluntariat. A més a més del reconeixement, el premi esdevé un referent per a la resta d’entitats perquè puguin ser impulsors, promotors o inspiradors de futures iniciatives o projectes.

Font: Drets Socials