Una investigació realitzada des de l’Hospital General de Massachusetts (EUA) i publicada a la revista PNEAS Early Edition ha descobert que la supressió proteica dels òrgans reproductors pot augmentar la supervivència de pacients amb casos de càncer d’ovari recurrent.
David Pepin, director del projecte i professor d’investigació quirúrgica en pediatria considera que la importància d’aquest treball consisteix en què a dia d’avui no hi ha opcions terapèutiques per a casos de càncer recurrent amb resistència a la quimioteràpia.
La clau del projecte es troba a la substància inhibidora Mullerian (MIS) segregada pels embrions masculins per prevenir la maduració del conducte Mullerian, que d’altra manera donaria lloc als òrgans reproductors femenins.
Els investigadors van generar una forma modificada del gen MIS i el van emplaçar a la cavitat peritoneal, zona on normalment s’inicia el càncer d’ovari. Es va observar que les cèl·lules tumorals preses del líquid ascític mostraven receptors proteics MIS, identificant-se com cèl·lules mare cancerígenes, i el seu creixement va ser detingut in vitro pel MIS.
L’efectivitat del compost va ser testada en ratolins als quals se’ls havien implantat cèl·lules cancerígenes i van mostrar que aquells que havien rebut la implantació del MIS tres setmanes abans del desenvolupament del tumor, van aconseguir una reducció significativa d’aquest.
L’efectivitat del MIS varia segons el pacient, però un 60 per cent dels pacients van aconseguir una resposta positiva, i això, segons consideren els investigadors, és una bona notícia tenint en compte que són només els primers passos del projecte i que prèviament a aquesta feina no existia reacció útil a casos de càncer d’ovari resistent a la quimioteràpia.