Nova Guia sobre Tabaquisme Ambiental i salut Perinatal i Infantil (TASPI)

Evitar l’exposició infantil al fum ambiental del tabac (FAT) té molts beneficis per a la salut dels infants. Entre d’altres, la disminució de les otitis i les infeccions respiratòries, la millora del control de l’asma i, en el cas dels lactants, la disminució del risc de la síndrome de la mort sobtada.

Guia-Taspi.jpg_2116529960

Conscient d’això, el programa Atenció Primària sense Fum ha elaborat un Document sobre Tabaquisme Ambiental i salut Perinatal i Infantil (TASPI), va presentar el passat dia 20 aquest document elaborat per un grup de treball on la FECEC també hi ha participat. El document facilita l’abordatge homogeni del tabaquisme des de la preconcepció fins a l’edat pediàtricaLa guia l’ha elaborat  un grup de treball multidisciplinar integrat per professionals de l’atenció primària, la pediatria, la salut sexual i reproductiva, els hospitals d’aguts i la salut pública.

El fum ambiental de tabac (FAT) té més de 7.000 compostos químics, molts dels quals són tòxics i cancerígens. Hi ha proves abundants dels efectes de l’exposició al FAT sobre la salut tant entre les persones adultes com entre els infants.

El principal objectiu d’aquest document és facilitar l’abordatge coordinat i homogeni del tabaquisme en el període de preconcepció, l’embaràs, la lactància i l’edat pediàtrica amb la finalitat d’evitar l’exposició al FAT oferint consell sanitari per deixar de fumar a les mares i les seves parelles  en les visites prèvies a la concepció, en el seguiment de l’embaràs, el part i la lactància, i en la primera infància. A més de la intervenció per  esbrinar l’exposició al FAT i per ajudar a deixar de fumar  i evitar les recaigudes, la guia proposa el consell a les famílies per reduir aquesta exposició.

Aquesta nova publicació ve a reforçar les activitats de sensibilització i formació continuada dels professionals sanitaris per a la protecció dels infants davant del FAT que es porten des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la col·laboració del Programa d’Atenció Primària sense Fum i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum i les societats científiques i altres entitats implicades en la promoció de la salut i la prevenció i el control del tabaquisme.

Descarrega’t la guia completa.