Nova estratègia per evitar la xerostomia després de la radioterapia

Un equip internacional coordinat per Peter van Luijk, de la Universitat de Groningen, a Holanda, mostra una possible estratègia per evitar la xerostomia després del càncer de cap i coll. La clau està en irradiar als pacients respectant la regió de les glàndules salivals que conté cèl·lules mare.

radioterapia_1
Accelerador linial per a radioteràpia oncològica.

La xerostomia és la sensació subjectiva de sequedat bucal que causa la disminució de saliva provocada per una alteració del funcionament de les glàndules salivals.

Cada any se sotmeten a radioteràpia mig milió de pacients amb càncer de cap i coll a tot el món. Un dels principals riscos és la irradiació del teixit normal de les glàndules salivals, que pot danyar de forma permanent la producció de saliva. Es calcula que al voltant del 40 per cent dels pacients que se sotmeten a radioteràpia per al maneig d’aquest tipus de tumors pateixen xerostomia.

Des de fa temps es sospitava que les cèl·lules mare de la glàndula paròtide podien regenerar el teixit danyat i recuperar la seva funció normal però no se sabia on eren localitzades aquestes cèl·lules.

L’estudi que es publica ara a Science Translational Medicine revela la presència de reserves de cèl·lules mare en els conductes centrals de la glàndula paròtida. Quan els investigadors van irradiar aquests productes en rates i ratolins, el resultat va ser el deteriorament a llarg termini de la producció de saliva.

A més, van observar que, en els pacients amb càncer de cap i coll que havien rebut radioteràpia, la dosi de radiació sobre els conductes rics en cèl·lules mare era directament proporcional a la gravetat de la xerostomia.

Finalment, els autors van constatar en un grup de pacients que és possible evitar la radiació d’aquesta zona gràcies a les modernes tècniques de radioteràpia d’alta precisió. De fet, s’ha iniciat un assaig clínic per provar l’eficàcia d’aquesta estratègia.