Nova eina per predir trombosis en pacients amb càncer i millorar-ne la supervivència

Els pacients amb càncer tenen un alt risc de patir algun tipus de trombosi (un coàgul que obturi una vena o artèria), que és, de fet, la segona causa de mortalitat en malalts oncològics després del mateix tumor. Ara, un equip d’investigadors de l’Hospital Sant Pau de Barcelona i del Gregorio Marañón de Madrid han creat una eina per predir aquest risc de trombosi de forma més fiable.

laboratory-g83e5a5d73_640Foto: jarmoluk – Pixabay

Hi ha medicaments per evitar-ho, com l’heparina o els anticoagulants, però com que també tenen greus efectes secundaris, no es poden receptar de forma genèrica i només s’administren si el pacient ja ha patit episodis previs de trombosi o té antecedents familiars.

La nova eina, anomenada Oncothromb, permetrà personalitzar encara més els tractaments de quimioteràpia, de manera que s’administri anticoagulants només als pacients que més ho necessiten i s’evitin riscos innecessaris a la resta.

El descobriment permetrà millorar tant la supervivència com la qualitat de vida dels pacients, com ha explicat a TV3 el doctor José Manuel Soria, director de la Unitat Genòmica de Malalties Complexes de l’Institut de Recerca de Sant Pau: “El fet que un malalt oncològic faci una trombosi augmenta el nombre d’hospitalitzacions, les visites a Urgències, pot suspendre o endarrerir el tractament, té un impacte molt alt en el pronòstic de la malaltia, tant en la supervivència com en la qualitat de vida del pacient”. La trombosi “és prevenible, es pot tractar amb anticoagulants”, continua el doctor Soria, “però donar el tractament no és banal, té uns efectes secundaris importants, principalment l’hemorràgia, que en molts casos és mortal” i per això “no es dona de forma universal”.

Més del 80% dels casos de trombosi en malalts oncològics es desenvolupen en els sis primers mesos un cop identificada la malaltia: “El risc de trombosi es concentra en els primers mesos, per tant, un valor afegit és que es pugui avaluar en el moment del diagnòstic. Quan l’oncòleg demani un seguit de proves, podrà demanar aquest indicador o ‘score’, que ja està validat en un estudi internacional.”